spot_img

Kmalu na dražbi portret Picassove muze Marie-Therese Walter vreden 60 milijonov evrov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Avkcijska hiša Sotheby’s bo maja na dražbi ponudila Picassov portret njegove muze Marie-Therese Walter. Na sliki Femme nue couchee (Gola ležeča ženska) je upodobljena kot morsko bitje, pri Sotheby’s pa ocenjujejo, da bi lahko prinesla več kot 60 milijonov dolarjev. Slika bo na dražbi prvič.

Kakšne so posebnosti upodobitve Picassove muze?

Picasso je upodobitev muze in ljubimke kot morskega bitja dokončal aprila 1932, v najbolj plodnem letu svojega življenja, je poročal britanski The Guardian. Prodali naj bi jo za več kot 60 milijonov dolarjev, kar odraža, kako želena je njegova podoba Marie-Therese Walter med zbiratelji.

“Picassovi portreti njegove muze Marie-Therese so nesporni znaki umetnosti 20. stoletja,” je povedala vodja globalne prodaje likovne umetnosti pri Sotheby’s Brooke Lampley. Femme nue couchee je označila za “globoko lirično odo umetnikovi želji po Marie-Therese”. Po njeni oceni portret še vedno očara, ker odlično ujame Picassovo muzo kot končni izraz njegovega genija.

Kako sta se sploh spoznala Piccaso in Therese Walterjeva?

Picassovo razmerje z Marie-Therese Walter, ki velja za eno največjih ljubezenskih razmerij 20. stoletja, je bil več let strogo varovana skrivnost. Umetnik se je pri 45 letih in nesrečnem zakonu zaljubil v 17-letno Marie-Therese, ko jo je leta 1927 opazil skozi okno Galeries Lafayette v Parizu.

“Prepričan sem, da bova skupaj naredila velike stvari. Jaz sem Picasso,” je povedal najstnici, ki ni vedela, kdo je. Bila mu je navdih za slike, risbe in skulpture, od katerih nekatera veljajo za največja dela iz Picassove osem desetletij trajajoče kariere.

Razstava v Tate Modern pred štirimi leti je bila posvečena Picassovemu ustvarjanju iz leta 1932, zlasti njegovim portretom Marie-Therese.

“V dolgi, dramatični karieri Pabla Picassa je bilo veliko pomembnih let, a leto 1932 je bilo še posebej pomembno,” je povedal Julian Dawes, eden od vodij oddelka za sodobno umetnost pri Sotheby’s v New Yorku. Kot je dodal, je v tem “letu čudes” ustvaril najbolj čutne upodobitve svoje velike muze in ljubimke, ki je navdihnila nekatere njegove najbolj ikonične podobe.

Lani so umetnikovo delo Femme assise pres d’une fenetre (Marie-Therese) na dražbi v New Yorku prodali za 103,4 milijona dolarjev.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img