Predstavniki podjetij TUI Airlines Engineering in Poente Technical so se že drugič v zadnjih mesecih srečali s predstavniki ministrstva za infrastrukturo glede možnosti vzpostavitve baznega centra za vzdrževanje letal na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru.

TUI Airlines Engineering, ki vzdržuje impresivnih 140 letal, izkazuje zanimanje za vzpostavitev organizacijske enote za vzdrževanje, popravilo in obnovo letal (MRO) na letališču v Slivnici. Na srečanju so izpostavili svojo predanost bolj trajnostnemu letalstvu, zlasti s floto CO2 učinkovitejših in modernih letal, večinoma znamke Boeing.

TUI Airlines ima v lasti pet evropskih letalskih družb: TUI Airways, TUI Fly, TUI Fly Belgium, TUI Fly Netherlands in TUI Fly Nordic. Njihova letala letijo na več kot 180 predvsem čarterskih in turističnih destinacij.

Poente Technical Holding, s sedežem na Cipru in pisarnami v Beogradu, se ukvarja z vzdrževanjem in servisiranjem letal, potniških kabin ter rekrutiranjem kvalificiranega osebja. Podjetje je decembra 2022 ustanovilo podružnico v Sloveniji, a na vprašanja o morebitnem napredku sodelovanja z mariborskim letališčem ni odgovorilo.

Glede na to, da večina zemljišč ni stavbnih, bi bilo za gradnjo hangarjev za servisiranje letal potrebno primerno spremeniti prostorske akte. Informacije kažejo, da se za to zanimajo tudi druga podjetja, kot je trboveljsko podjetje SIDrone.

Razpis za koncesionarja za mariborsko letališče je bil zaključen brez izbire. Neuradno je znano, da je poljska družba iz Varšave preverjala možnosti za subvencioniranje boljše letalske povezljivosti, vendar se na koncu ni prijavila na razpis. S tem se odpirajo vprašanja o prihodnosti letališča in morebitnih investicijah na tem področju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj