Kako realna je strategija turizma?

V osnutku nove strategije je opredeljenih 57 ukrepov, ki bi preko devetih nosilcev ter štirih vrst financiranja zagotovili dolgoročni razvoj mesta, povsem na novo pa nameravajo vzpostaviti projekt Zgodovinsko mesto Ptuj, preko katerega želijo slediti razvoju in upravljanju zgodovinskega mestnega jedra.

Strategija je zastavljena zelo ambiciozno, za nekatere svetnike morda tudi preveč ambiciozno, saj naj bi vse začrtane naložbe v tem petletnem obdobju presegle 102 milijona evrov, in sicer tako iz evropskih in državnih kot tudi občinskih virov, na velik del pa računajo tudi s strani zasebnih vlagateljev.

V vodstvu občine so si poleg razvoja turističnega potenciala ob Ptujskem jezeru zadali tudi cilj ureditve tako imenovanega blatnega otoka na Ranci.

Dokumentacijo za sanacijo opornega zidu v dominikanskem samostanu, za kar je občina že prejela nekaj sredstev, zdaj pa si obetajo dodaten denar iz razpisa ministrstva za kulturo za izbor projektov na področju nepremične kulturne dediščine.

S skoraj 300.000 evrov vrednim projektom so sicer začeli že leta 2021, glavnina gradbenih del pa bo potekala v letu 2024.