spot_img

Kako bodo reševali prostorsko stisko v glasbeni šoli?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ptujska glasbena šola, ki z okoli 560 učenci sodi med večje v državi, se je pred naslednjim šolskim letom znašla v prostorskih težavah, saj sedanjih najetih prostorov na Vičavi ne bo mogla več uporabljati. Šolski center Ptuj jim je namreč sporočil, da najemnega razmerja ne bodo podaljšali. Za zdaj kljub več možnim rešitvam ne vedo, kaj bo jeseni.

V objektu na Vičavi je bil nekoč del ptujske vojašnice

Od sklenitve prve najemne pogodbe leta 2006 poteka glasbeno izobraževanje za okoli 130 otrok, a je direktor Šolskega centra Ptuj Oton Mlakar vodstvo glasbene šole aprila obvestil, da po izteku sedanje pogodbe najemnega razmerja ne bodo podaljšali.

Kot je pojasnil v dopisu, so se tako odločili, ker ne morejo zagotoviti obnove zgradbe, s tem pa tudi ne normalne in varne uporabe prostorov v zgradbi, ki je bila poškodovana v potresu leta 2020.

O tem je ravnatelj glasbene šole Štefan Petek takoj obvestil ptujsko mestno občino, ta teden pa je težave podrobno predstavil še ostalim županom enajstih občin ustanoviteljic zavoda na kolegiju županov Spodnjega Podravja. Ob tem je kot trenutno edino realno možnost omenil selitev prostorov v objekt na Osojnikovi ulici, kjer pa bodo potrebna vlaganja.

Kakšen je bil odziv županvo na Petkove predloge?

Župani so takšno rešitev načeloma podprli, čeprav niti vodstvo glasbene šole z njo ni v celoti zadovoljno, zato so na kolegiju hkrati sklenili, da v najkrajšem času pridobijo potrebne izračune in ponudbe za nujna dela, ki bi morala biti opravljena pred pričetkom naslednjega šolskega leta ter o višini predvidene najemnine, v vmesnem času pa iščejo tudi druge možnosti, med drugim začasne selitve v prostore osnovnih šol.

Ravnatelj Petek, ki najboljšo možnost še vedno vidi v novem dogovoru, po katerem bi vendarle tudi prihodnje leto ostali v sedanjih prostorih, pravi, da bi se, če bi za to obstajala politična volja zagotovo dalo dogovoriti tudi za odkup stavbe s strani ustanoviteljev. Prepričan je, da so v ozadju drugi interesi, še najmanj nevarnost, ki naj bi pretila zaradi stanja stavbe.

“Dvomim, da je zaradi potresa v tako slabem stanju, da bi bila nevarna za izvajanje pouka, saj smo v njej še vedno, čeprav je od potresa minilo že več kot dve leti. Do aprila letos nas iz prostorov ni nihče podil ali govoril o tem, da naj bi stavba bila nevarna,” je dejal Petek, ki je šolsko ministrstvo neuspešno prosil za posredovanje poročila o stanju stavbe, ki je bilo izdelano po potresu.

Ravnatelj glasbene šole je prepričan, da bodo začasne prostore vsekakor morali dobiti, saj en javni zavod verjetno ne more kar tako drugega javnega zavoda vreči na cesto. Čeprav so mu župani na kolegiju ponujali začasne prostore za nadomestitev sedanjih osmih učilnic v svojih občinah, Petek na to odgovarja, da bi šlo kvečjemu lahko za najbolj skrajno rešitev.

“Že zdaj je namreč stavba na Vičavi več kot pol kilometra oddaljena od matične zgradbe šole, kjer izvajamo teoretični pouk, kar tako nam kot staršem povzroča logistične in organizacijske težave. Morda pa bo sedanja stiska vendarle spodbudila ustanovitelje, da trajno poskrbijo za prostore glasbene šole, saj se te težave vlečejo že vsaj 20 let,” še dodaja Petek.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img