V prihodnjem tednu se bodo slovenska sodišča ukvarjala z več obravnavami, ki bodo odločilno vplivale na potek pravosodja v državi. Med drugim bo na mariborskem okrožnem sodišču potekalo sojenje 23-letnemu Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora svojega nekdanjega dekleta v mariborskem mestnem parku septembra 2022.

Luka Gašparič, ki krivde ne priznava, naj bi s pretvezo privabil svoje nekdanje dekle v park, kjer naj bi jo napadel s kuhinjsko sekiro. Grozovit napad se je končal, ko sta na kraj prišla mimoidoča, ki sta slišala dekletove krike, in pozneje policija. Oškodovanka je ostala živa le po srečnem naključju, saj ji je bila pravočasno nudena nujna pomoč. Na naslednji obravnavi bo Luka Gašparič znova stopil pred sodni senat, kjer se bo odločalo o njegovi morebitni krivdi.

V torek pa bo mariborsko okrožno sodišče obravnavalo primer 33-letnega bosanskega državljana Sedina Šišića, ki ga obtožnica bremeni umora 64-letnega podjetnika v Zgornjem Dupleku. Šišić, ki se je po storjenem dejanju zatekel v Bosno in Hercegovino, se je nato vrnil v Slovenijo, kjer so ga mejni policisti po razpisani tiralici aretirali.

Obtoženi naj bi izvršil umor iz maščevanja, povezanega s koristoljubjem. Sumil naj bi, da mu je umorjeni ukradel več predmetov, zaradi česar naj bi ga Šišić brutalno pretepel do smrti. Njegova morebitna krivda bo predmet obravnave na sodišču, kjer bo odločeno o nadaljnjem poteku postopka.

Obe sodni obravnavi sta pomembni za pravosodje v Sloveniji, saj se bo razkrilo, ali bodo obtoženi priznali krivdo in s tem olajšali potek postopka ali pa bodo vztrajali pri svoji nedolžnosti, kar bo zahtevalo natančno preučitev dokazov s strani sodišča.