spot_img

Kaj bo prinesla selitev pljučnega oddelka s Slivniškega Pohorja?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so letos pričeli z dolgo pričakovano selitvijo oddelka za pljučne bolezni iz dotrajanega objekta na Pohorju v matično enoto v središču Maribora.

Kam točno bo umeščen premeščen pljučni oddelek?

Tam bo oddelek umeščen v zgradbo klinike za interno medicino, zaključek selitve pa je predviden sredi leta 2022. Pljučni bolniki se sicer za zdaj še vedno zdravijo v objektu na Slivniškem Pohorju, saj trenutno potekajo gradbeno obrtniška dela v tretjem nadstropju zgradbe klinike za interno medicino v matični enoti, kamor bo po novem umeščen oddelek za pljučne bolezni.

“Gradbena dela tečejo po načrtih, je pa potrebno za napredovanje del ogromno usklajevanj s stroko vseh oddelkov v zgradbi,” so povedali v kliničnem centru. Gradbena dela bodo zaključena predvidoma sredi leta 2022. Vrednost potrebnih gradbeno-obrtniških del za selitev znaša 2,8 milijona evrov z DDV. Sredstva so zagotovljena iz evropskega instrumenta React-EU. Skupno se celoten projekt ocenjuje na 3,6 milijona evrov.

Ker v UKC Maribor ni prostora za gradnjo novih objektov, so morali za zagotovitev prostorov za pljučni oddelek v matični enoti preseliti tudi nekatere druge oddelke.

Po selitvi bo na Pohorju negovalna bolnišnica

O selitvi oddelka za pljučne bolezni se je govorilo vrsto let, saj se ta nahaja v starejši stavbi na Pohorju, okoli 15 kilometrov stran od osrednjega kompleksa UKC Maribor. Zgradba je nujno potrebna temeljite obnove, delovanje oddelka na dislocirani lokaciji pa je težavno tudi zaradi tega, ker morajo nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto v središče Maribora.

Po selitvi pljučnega oddelka nameravajo v izpraznjenih prostorih na Pohorju urediti negovalno bolnišnico, ki jo Maribor prav tako čaka že dlje časa. Kot pojasnjujejo v UKC Maribor, se za negovalno bolnišnico trenutno izdeluje projektna dokumentacija. “Z deli bi se predvidoma lahko pričelo v drugi polovici leta 2022, prve bolnike bi lahko negovalna bolnišnica sprejela predvidoma v letu 2024,” ocenjujejo.

Ta investicija je ocenjena na okoli devet milijonov evrov. “Natančna vrednost investicije bo znana po izdelani PZI projektni dokumentaciji. Predvideni viri financiranja so sredstva EU v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike in sredstva UKC Maribor,” so navedli.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img