Izredne razmere ob reki Dravi

0
81

Na mariborskem regijskem centru uprave za zaščito in reševanje so od začetka nočnega močnega deževja doslej zabeležili 90 intervencij, a so za zdaj stvari pod nadzorom in hujših dogodkov niso beležili. Drava se na nekaterih običajnih območjih sicer že razliva, predvsem v Malečniku in Rušah.

Na območju Maribora so doslej zabeležili 24 intervencij zaradi poplavljenih objektov, zemeljskih plazov in podrtih dreves, pri katerih so sodelovali gasilci poklicne brigade in desetih prostovoljnih društev, ki so črpali vodo iz poplavljenih objektov, odstranjevali podrta drevesa in pokrivali plazove s folijo.

Opozorilna sirena je pred nevarnostjo sicer že zjutraj opozorila prebivalce Maribora, Starš in Dupleka, pa tudi Ptuja, kjer so doslej v osmih intervencijah sodelovala štiri gasilska društva. Preventivno so evakuirali tudi prebivalce.

Škoda je tudi na cestni infrastrukturi. Iz Marproma so sporočili, da trenutno zaradi poplavljenega cestišča ne obratuje mestna linija 20 (Grušova), saj sta zaprta Malečniški most in Galerija Meljski hrib.

Na območju ob Dravi sicer najhujše šele pričakujejo, saj pretok reke precej narašča, na avstrijski strani pa so se danes odločili še dodatno izprazniti akumulacijsko jezero, kar bo še povečalo pretok Drave ob meji na 1300 kubičnih metrov na sekundo.

Na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da je številka za klice v sili 112 zaradi številnih vprašanj, povezanih z vremenskimi ujmami, preobremenjena. Prebivalce zato pozivajo, naj ne kličejo na to številko, če res ni nujno.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here