Iz Mestnega parka ukradli kultno bronasto fontano Fitoliti

Iz mariborskega Mestnega parka so neznanci ukradli veliko in dobro znano bronasto fontano, ki je delo mariborskega kiparja Vojka Štuheca. Mariborski policisti so potrdili, da je bila skulptura ukradena. Mestna občina Maribor opozarja na nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje mariborske kulturne dediščine.

Kako in kdaj se je zgodilo kaznivo dejanje še ni znano

Iz mariborskega Mestnega parka je izginila večja in sprehajalcem dobro znana bronasta fontana Fitoliti, ki je delo mariborskega kiparja Vojka Štuheca. Na kakšen način je bila izvedena kraja, policisti še ugotavljajo. Prav tako ni jasno, kdaj točno je bila skulptura ukradena. Po ocenah policistov se je to zgodilo v času od ponedeljka popoldne do torka zjutraj.

Policisti so bili o tatvini obveščeni v torek opoldne. Zaenkrat lahko na mariborski policijski upravi povedo le to, da je bila fontana “odtujena na zaenkrat še neugotovljen način z ograjenega gradbišča”. “Zaradi specifičnosti odtujenega predmeta v tem trenutku še ni mogoče določiti višine materialne škode,” so navedli.

Dodali so, da bodo nadaljevali z zbiranjem obvestil in izvajanjem drugih ukrepov za preverjanje okoliščin suma kaznivega dejanja velike tatvine, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora.

Mariborska občina se je na kaznivo dejanje že odzvala

“Gre za nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje kulturne dediščine Maribora,” poudarjajo na Mestni občini Maribor. Kot so v sredo zapisali na družbenem omrežju Facebook, “je bilo ugotovljeno, da je ponoči nekdo skulpturo naložil na kamion in odpeljal”.

Območje, kjer se nahaja fontana, je v zadnjem letu gradbišče. Občina namreč prenavlja celotno promenado Mestnega parka od Maistrove ulice do Treh ribnikov. Najverjetneje zato tatvine niso prej opazili, saj se je lahko sklepalo, da so skulpturo odpeljali pristojni na obnovo ali kaj podobnega.

Kiparsko delo iz leta 1980, visoko nekaj več kot meter in pol, je narejeno iz brona in granodiorida. Po ocenah policije je skulptura težka okoli 800 kilogramov, po tatvini pa je ostal na mestu le še betonski bazenček, sredi katerega je stala.

Edina fontana v mariborskem Mestnem parku predstavlja fitolite, ki so po navedbah Umetnostne galerije Maribor (UGM) prepoznavni motiv kiparja Vojka Štuheca. “Skovanka iz grških besed ‘phyton’ in ‘lithos’ označuje okamenelo rastlino, prarastlino, ki v simbolnem pomenu združuje minljivost rastline in trajnost kamna,” so zapisali v galeriji.

 

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:02:16

Vnovič brez kompromisa

Med predlaganimi ukrepi interventnega zakona v zdravstvu, ki se nanašajo na delodajalce, je vključeno podaljšanje obdobja, v katerem delodajalec nosi stroške nadomestila za čas...

Več podobnih novic

Skip to content