Bodo kmetijske površine bolje izkoriščene?

Vojna v Ukrajini povzroča strm porast cen blaga in storitev, ki močno vpliva tudi na ponudbo kmetijskih proizvodov in povpraševanje po njih. Za ublažitev je EU Komisija na področju izvajanja shem neposrednih plačil, z namenom čim boljšega izkoristka razpoložljivih površin za potrebe proizvodnje hrane in krme, sprejela sklep in dovolila odstopanje od pogojev pri plačilu za zeleno komponento pri izvajanju prahe za leto 2022.

V letu 2022 je za izpolnjevanje zelene komponente možno izvajanje kmetijske proizvodnje na površinah v prahi. Slovenija ima po podatkih OECD najmanj njivskih površin na prebivalca v EU (850 m2), zato je s stališča prehranske varnosti upravičena zahteva po zmanjšanju obsega površin okoljsko občutljivega trajnega travinja in prahe. V prahi je okrog 500 ha, obseg okoljsko občutljivega trajnega travinja je 22.000 ha.

Predlagajo tudi zmanjšanje površin okoljsko občutljivega trajnega travinja na najmanjši možni obseg in tam, kjer je to res nujno. V kolikor se kmeta omeji s takšnimi zahtevami, mora kmet za to dobiti neko odškodnino oziroma nadomestilo.

Ohranjanje okoljsko občutljivega trajnega travinja v območju Natura 2000 je pomembno z vidika ohranjanja biotske raznovrstnosti, ohranjanja habitatov in sekvestracije ogljika, a v času prehranske krize je ključno, da se najprej poskrbi za prehransko varnost. Tako predlagajo, da bi se na posameznih območji takšna praksa opuščala. A to področje ni v domeni ministrstva za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano, ampak drugega resorja.

video novice

00:04:49
00:03:20
00:05:13
00:03:31
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Skip to content