Bi morali imeti pravico do smrti?

Zakonskemu predlogu, ki bi uzakonil zdravnikovo pomoč pri samomoru ali evtanazijo, zdravniške organizacije ostro nasprotujejo. In čeprav nekatere evropske države to že izvajajo, po mnenju strokovnjakov slovenska družba temu še ni dorasla.

Že oktobra je združenje Srebrna nit v javno razpravo poslalo predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki bi ga dopolnili in ga s podporo 5000 podpisov vložili v zakonodajni postopek. A stroka je do predloga kritična.

Kot so poudarili strokovnjaki veliko ljudi podpira evtanazijo, a le malokdo ve, kaj v resnici pomeni.  Tako večina mariborskih zdravnikov, zbranih na posvetu v mariborskem kliničnem centru, precej jasno poudarja, da predloga zakona ne podpirajo, ker je v nasprotju z etičnimi načeli njihovega poklica. Na nekaj preteklih težav opozarja tudi vodja zdravniške zbornice Slovenije.

Tudi slovensko zdravniško društvo nasprotuje predlogu zakona. Medicina tehnološko napreduje in potrebno je poiskati manj boleče rešitve. Kot alternativo evtanaziji izpostavljajo paliativno oskrbo.

Dobro razvita, kakovostna paliativa je edina prava protiutež evtanaziji so poudarili številni strokovnjaki.  Po nekaterih izračunih naj bi je bilo deležne le dvanajst odstotkov bolnikov, tako da je potenciala še veliko.