Auschwitz-Birkenau z novo glavno razstavo

V srcu Poljske, na območju, ki je bilo nekoč prizorišče neizmernih trpljenj in zločinov med drugo svetovno vojno, se pripravlja izjemen mejnik. Spominski muzej Auschwitz-Birkenau, postavljen na mestu nekdanjega nemškega nacističnega koncentracijskega in uničevalnega taborišča, bo kmalu gostil novo stalno razstavo, ki bo postavljena v prvih nadstropjih šestih zgodovinskih blokov nekdanjega taborišča Auschwitz I, oštevilčenih od 4 do 9.

Nova razstava, ki bo odprta za javnost, predstavlja izjemno prizadevanje za ohranjanje zgodovinskega spomina na grozote holokavsta. Projekt, ki je plod sodelovanja muzeja Auschwitz-Birkenau in mednarodnih strokovnjakov za muzeologijo ter zgodovinarjev, bo obiskovalcem omogočil poglabljanje v kompleksnost dogodkov in njihovih posledic med drugo svetovno vojno.

Kuratorka razstave, dr. Anna Nowak, je poudarila, da nova postavitev ne bo le kronološko prikazovala dogodkov, temveč bo skušala tudi osvetliti človeške zgodbe in izraze odpora v okoliščinah, ki so bile zaznamovane s strahom, nasiljem in izgubo. “Cilj razstave je, da obiskovalcem ponudi holističen vpogled v življenje in trpljenje tistih, ki so bili žrtve nacističnega režima,” je povedala Nowakova.

Zgodovinski bloki od 4 do 9, ki so del razstavnega prostora, imajo sami po sebi poseben pomen, saj so bili uporabljeni kot zapor za jetnike, preden so bili odpeljani v druge dele taborišča ali celo v druge koncentracijske taborišča. Nova stalna razstava bo v teh blokih poudarila tako imenovane “zapore smrti” ter ponudila obiskovalcem možnost, da se poglobijo v edinstvene vidike holokavsta.

Direktor muzeja Auschwitz-Birkenau, dr. Piotr Cywiński, je izrazil upanje, da bo nova razstava še okrepila pomen ohranjanja spomina na pretekle dogodke, saj se soočamo s čedalje manjšim številom preživelih pričevalcev. “Skladno s poslanstvom muzeja je naš cilj poučevanje in opominjanje ter ohranjanje spomina na to temno obdobje v zgodovini,” je dejal dr. Cywiński.