spot_img

Aleksander Voda od 1. julija v. d. direktorja ptujske bolnišnice, podpore ustanovitelja nima

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Svet ptujske bolnišnice je na ponedeljkovi izredni seji Aleksandra Vodo, ki so mu maja podelili mandat za vodenje omenjenega zavoda, a še vedno ni prejel soglasja ustanovitelja, s 1. julijem imenoval za vršilca dolžnosti direktorja. Kot kaže, pa soglasja vlade Voda ne bo prejel.

Kje so razlogi za zaplet?

Predsednik sveta zavoda Danilo Lončarič , sicer direktor vladnega urada za demografijo s sedežem v Mariboru in makolski občinski svetnik SDS je dejal, da so v. d. direktorja imenovali do končnega imenovanja direktorja s polnimi pooblastili oziroma največ za eno leto. Na mestu strokovnega direktorja za še en štiriletni mandat ostaja Teodor Pevec.

Vendar pa kaže, da se bo pri dokončnem imenovanju direktorja zapletlo, saj so na ministrstvu za zdravje za pojasnili, da so bili seznanjeni z mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o kandidatu za direktorja ptujske bolnišnice. “Na podlagi tega mnenja kandidat ne uživa zaupanja za imenovanje,” so dodali.

Podrobnosti v zvezi z mnenjem KPK niso posredovali, pa še čaka pa se še na morebitna pojasnila komisije. Za dodatna pojasnila je za zdaj nedosegljiv tudi predsednik sveta zavoda.

V začetku junija je v javnost prišlo anonimno pismo

V slednjem je bilo navedeno, domnevno iz vrst zaposlenih, da si zaposleni “niti v nočni mori niso predstavljali, da bi Voda lahko bil imenovan na mesto direktorja”. Ob tem so mu očitali, da projekt urgentnega centra doslej ni bil uresničen prav zaradi njegove nesposobnosti, saj je kar nekaj let vodil ta projekt, a ga ni bil sposoben izpeljati. Zavestno naj bi leta 2018 potrdil objavo javnega naročila s popolnoma zgrešeno projektno dokumentacijo, ki je bil pozneje razveljavljen.

May be an image of text
Gradnja dolgo pričakovanega ptujskega Urgentnega centra.

Zaposleni naj bi pred imenovanjem zbrali celo podpise v podporo dosedanji direktorici, po imenovanju Vode pa naj bi bili tiho, ker da se bojijo maščevanja. Podpirala naj bi ga manj kot desetina zaposlenih, so še dodali.

Za direktorsko mesto so se potegovali štirje kandidati, med njimi tudi dosedanja direktorica Anica Užmah, ki je bolnišnico vodila en mandat. V tem času ji je uspelo stabilizirati poslovanje zavoda, ki je zadnja tri leta končal s presežkom prihodkov nad odhodki, izboljšale pa so se tudi likvidnostne razmere zavoda. Ob tem se je po dolgih letih nedavno vendarle začela gradnja urgentnega centra.

Svet zavoda, ki je bil imenovan le nekaj dni pred objavo razpisa, se je odločil za Aleksandra Vodo, trenutnega vodja upravno-tehničnih dejavnosti. Odločitev so utemeljili s tem, da jih je prepričal s programom dela in razvoja bolnišnice, v kateri je zaposlen že tri desetletja.

Voda je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. V aktualnem mandatu je tudi ptujski mestni svetnik iz vrst Liste Andreja Čuša, donedavnega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah neuspešno kandidiral za poslanca na listi Povežimo Slovenijo.

Nova vlada je prejšnji teden zaradi slabega poslovanja zamenjala člane svetov zavodov devetih bolnišnic, v “petih največjih in štirih najbolj kritičnih”, med katerimi pa ni bilo ptujske bolnišnice. Na ministrstvu za zdravje o tem, ali razmišljajo tudi o menjavi članov sveta na Ptuju, za zdaj niso odgovorili.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img