Mednarodni projekt Nikoli ne pozabimo

Med glavnimi skupinami, ki so jih s projektom naslavljali, so bili učitelji in dijaki. Kot pojasnjujejo sodelujoči v projektu, je bila 26. aprila 1944 v Lendavi in Murski Soboti zbrana največja skupina prekmurskih Judov.

Zaključek predstavlja razstava Zgodba o dveh transportih. Medžimurski in prekmurski Judje med holokavstom, ki so jo danes slovesno odprli v Sinagogi Maribor. Pripoveduje o dolgi zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja ter vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju.

Na razstavi je poleg fotografij in besedil na panojih postavljena na ogled tudi odeja Erike Fürst, ki je bila kot deklica deportirana v taborišče. V eni od vitrin je beležka Lajosa Blaua, v kateri je zbiral fotografije, ki mu jih je med drugo svetovno vojno pošiljala iz Lendave žena, vse dokler nista bili s hčerko odpeljani v Auschwitz-Birkenau.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content