spot_img

Slovensko podjetje razvilo napravo za pretvorbo energije morskih valov v elektriko

V zadnjem tednu

Slovensko podjetje Sigma energija je poleti v mestu Bar v Črni gori uspešno postavilo svoj prototip 30-kilovatne naprave za pretvorbo energije morskih valov v električno energijo SigmaWEC. Gre za ekološko in trajnostno rešitev brez izpustov ogljikovega dioksida, ki lahko prispeva k ustavljanju globalnega segrevanja, verjamejo v podjetju.

Kdo je napravo patentiral?

Napravo oziroma sistem za pretvorbo energije morskih valov v električno energijo MD WEC (Wave Energy Converter) je patentiral in izdelal lastnik in glavni inženir pri podjetju Sigma energija Mile Dragić. Kot je povedal, patent obsega prek 120 zaščitenih novitet, ki so poznane in potrjene v več kot 40 državah po svetu. SigmaWEC sodi med naprave s točkastim zajemom energije, je pojasnil.

“Sestavljata jo dve delovni telesi. Na eni strani imamo plovno telo, ki ga premikajo valovi, in prenosni sistem, ki pretvori navpično gibanje plovnega telesa v vrtenje generatorja. Drugo delovno telo opravlja koristno delo, medtem ko se prvo telo dviguje. S takšno zasnovo smo dobili lahko, učinkovito, poceni in zanesljivo konstrukcijo, ki jo odlikuje še posebej visoka stopnja učinkovitosti,” je opisal napravo.

SigmaWEC v začetni fazi dosega že več kot 40-odstotno učinkovitost, kar je, tako Dragić, izredno veliko. Učinkovitost termoelektrarn je denimo 30-odstotna, je ponazoril. Po njegovih besedah so že patentirali tudi sistem za sidranje in znižanje sil v sidrnih vrveh.

Pridobivanje čiste zelene energije brez izpustov CO2

Priča smo katastrofalnim posledicama klimatskih sprememb. Izumirajo rastlinske in živalske vrste, zaradi pomanjkanja vode se širijo puščave, na eni strani imamo velike požare, na drugi pa monsunske poplave in številne orkane. To moramo nemudoma zaustaviti. Za proizvodnjo čiste električne energije lahko izkoristimo veliko število SigmaWEC naprav za pretvorbo energije valov. Za njihovo izdelavo bi odprli številna delovna mesta, kar je dobro za gospodarstvo, kot rezultat pa bi dobili čisto zeleno energijo, je poudaril.

V podjetju so se za projekt odločili zaradi velikega potenciala vode, ki pokriva več kot 70 odstotkov Zemlje. Znano je, da je energija valov zelo predvidljiva in močno koncentrirana na enoto površine, bolj kot energija vetra ali sonca. Po ocenah količina energije valov v priobalnem območju v eni liniji znaša 80.000 teravatnih ur na leto, letna potrošnja električne energije na planetu pa trenutno znaša okoli 23.000 teravatnih ur na leto oziroma nekajkrat manj od razpoložljivega potenciala energije valov,” je dejal Dragić.

Kot je tudi izpostavil, 50 odstotkov prebivalstva na Zemlji stanuje v priobalnem pasu do 200 kilometrov od obale. Te prebivalce naj bi lahko neposredno oskrbovali z električno energijo iz elektrarn na morske valove, tiste v notranjosti kontinetov pa z elektriko iz gorivnih celic na vodik, pridobljen na čist način z elektrolizo s pomočjo elektrike iz elektrarn na valove.

Sigma energija je prototip naprave v Črni gori postavila julija, potem ko jo je intenzivno razvijala dve leti in pol. Za projekt je bila pomembna uspešna kandidatura podjetja na javnem razpisu Dopolnjevanje SME Instrumenta – Faza 2, na katerem so pridobili sofinanciranje. Naložbo sta sofinancirali država Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel