spot_img

Predsednica zdravniške zbornice dr. Bojana Beović obiskala UKC in ZD Maribor

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je danes obiskala zdravstveni dom in klinični center v Mariboru, kjer je z gostitelji med drugim razpravljala o možnostih reševanja kadrovskih težav v zdravstvu. Te so na tem območju še posebej pereče zaradi bližine Avstrije, kjer so pogoji dela za zdravnike boljši kot v Sloveniji.

Kaj je ob obisku dejala Beovićeva?

“Pogovarjamo se, kako izboljšati sistem mentorjev, tudi učnih mest, ki bodo specializantom dejansko nudila priložnost, da se usposabljajo, da opravijo v času specializacije dovolj posegov in potem postanejo res usposobljeni, kompetentni zdravniki. Pri tem potrebujemo tudi podporo države,” je v izjavi za medije ob zaključku obiska povedala Beovićeva.

Po njenih besedah je nujen plačni sistem, “ki mora omogočati, da vrhunski specialisti ostanejo v državnih ustanovah”. “Ne gre za borbo za višjo plačo za posamezne specialiste, ampak za gradnjo sistema, ki ga kot prebivalci Slovenije potrebujemo,” je dodala.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je predsednico zdravniške zbornice sprejela novoimenovana strokovna direktorica Nataša Marčun Varda, ki si je reševanje kadrovskih težav postavila za prednostno nalogo na novem položaju. “Želimo si, da bi dobili mlade kolege in jih tudi zadržali v Sloveniji in naši instituciji,” je dejala.

Poudarila je, da mora biti izobraževanje kakovostno, ne le številčno. “Dober specialist mora imeti za seboj dobro kroženje, z dovolj velikim številom posegov, zlasti če gre za kirurga. Druga stvar, ki je prav tako zelo pomembna, je, kako te ljudi zadržati v Sloveniji,” je povedala Marčun Varda.

Beovićeva obiskala tudi ZD Maribor

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer jo je med drugim sprejel direktor Jernej Završnik, je pereče vprašanje pomanjkanje družinskih zdravnikov. V noveli zakona o zdravniški službi je po besedah Beovićeve določeno, da mladi zdravniki po obveznem pripravništvu in strokovnem izpitu nadaljujejo delo za tri mesece v ambulanti družinske medicine ali na urgenci.

“Nekateri se bodo morda kasneje za to odločili. Po drugi strani želimo, da se ravni zdravstva v večji meri povežejo med sabo in da vse ravni sodelujejo pri obravnavi enega bolnika na fleksibilen način. To je lažje, če eden za drugega vemo, kaj delamo,” je dejala. Pred odhodom iz Maribora bo uradno odprla nove prostore zdravniške zbornice na Partizanski cesti 19.Ti bodo dajali materialno osnovo, da se kolegi v Mariboru več družijo in pogovarjajo o stanovsko pomembnih vprašanjih,” je povedala.

V prihodnjih dneh bodo potekala izobraževanja za te zdravnike, da bodo ustrezno pripravljeni na pot. Kar zadeva ukrajinske zdravnike, ki bi radi delali v Sloveniji, pa je prav tako treba izvesti potrebne postopke. “Tudi tukaj gre za predpise in način usposabljanja, ki mora biti primerljiv. Neuradno imamo informacije, da je njihov način usposabljanja precej drugačen. Zbornica ima organizirano službo, ki bo tem zdravnikom pomagala z informacijami, a mimo predpisov ne bo možno njihovo delo v Sloveniji. Ti postopki lahko z nostrifikacijami trajajo kar nekaj časa, a mislim, da se bodo posamezni mlajši zdravniki vendarle odločili za to pot,” je povedala Beovićeva.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img