spot_img

30. letna zgodovina Festivala Lent na ulični razstavi

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika v Mariboru so razstavljeni fotografski utrinki iz zgodovine Festivala Lent, ki bo letos doživel 30. izdajo. Razstava, ki nosi naslov Iz sivega v barve, predstavlja po navedbah Narodnega doma Maribor vizualno zgodbo o mestu, ki se je tudi s pomočjo festivalskega dogajanja otreslo pregovorne sivine.

Pestra 30- letna zgodovina Festivala lent

Ko je pred tremi desetletji ekipa Narodnega doma Maribor prvič zavzela nabrežje Drave in ga pred začudenimi očmi Mariborčanov spremenila v oder, so bile fotografije še črno-bele. In redke. Danes, ko se po zaslugi mobilnih telefonov vsakodnevno utapljamo v fotografijah vsega in vsakogar, si to le stežka predstavljamo.

A dejstvo je, da je kljub temu za »prvim multimedialnim festivalom«, kot so ga opisali v Večerovem članku leta 1993, in je bil še kako odmeven dogodek, ostala le peščica fotografij. Zato nas je toliko bolj razveselilo, da smo leta 2019 lahko pridobili tudi posnetke Večerovih fotoreporterjev. Za te posnetke je namreč dolgo časa veljalo, da so izgubljeni.

Razstava predstavlja vizualno zgodbo o mestu, ki se je tudi s pomočjo festivalskega dogajanja otreslo pregovorne sivine. Pari črno-belih fotografij prve izvedbe in barvitih festivalskih utrinkov sodobnih edicij gradijo most med preteklostjo in sedanjostjo ter rišejo odsev Festivala Lent.

Mesto se je v tem času umestilo na zemljevid festivalskih mest

Z isto mero ponosa gostilo svetovne glasbene zvezdnike in ponudilo odre domačim ustvarjalcem. Obiskovalcem od blizu in daleč se je predstavilo v najboljši luči, Mariborčanom vseh generacij pa pokazalo, da je v njem lepo živeti. To je zgodba o festivalu, ki že tri desetletja skrbi, da so mariborska poletja polna glasbe, gledališča, plesa, radovednosti, ustvarjalnosti, druženja in – barv!

Ker so fotografije prvih nekaj let festivala prava redkost, bodo zelo veseli, če obiskovalci pobrskajo po svojih albumih in prinesejo kakšno, ki sojo posneli sami. Fotografski arhiv festivala je še posebej podhranjen med letoma 1993 in 1998. Ker lahko fotografije iz tega obdobja preštejejo na prste ene roke, bodo ti intimni, a hkrati skupni spomini še toliko bolj dragoceni. Hvaležni bodo vsakršnega prispevka, pa naj gre za fotografije, filme, kopije … In ker letos praznujejo 30. izvedbo festivala, so za prvih 30 sodelujočih pripravili praktične nagrade.

Fotografije lahko pošljete na e-naslov fotografije@nd-mb.si ali jih po predhodnem dogovoru prinesete v Narodni dom Maribor. Fotografije bodo zbirali do 2. 7. 2022.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img