280- milijonska investicija že v uporabi 

0
52

Novi odsek železniške proge z viaduktom Pesnica in predorom Pekel je že v uporabi. Cela investicija v novo progo od Maribora do Šentilja je 280 milijonov evrov pove Dejan Jurkovič, vodja sektorja za investicije v železnice na Direkciji RS za infrastrukturo.

Progo so pričeli graditi leta 2018 in jo nameravali predati v uporabo jutri (v nedeljo), a so del ekipe z delovišča preusmerili na poplavna območja, kjer pomagajo pri vzpostavitvi prevoznosti na poškodovanih progah.

To je prvi sistem s togo podlago preko viadukta v Sloveniji, sicer so značilne predvsem v tunelih, ker prispevajo k varnosti v tunelih – po taki progi lahko povsem normalno pelje tudi kakšno drugo vozilo, recimo gasilski avtomobil, če bi v tunelu prišlo do nezgode. Po kamniti gredi, torej po običajnih progah, lahko v tunelu sicer vozijo le vlaki.

A prav ekstremnih hitrosti vlaki na novi progi od Pesnice do Maribora sicer ne bodo razvijali, saj je razdalja relativno kratka, le tri kilometre. Na tej lokaciji je predvidena hitrost 120 kilometrov na uro, saj sta postaji Maribor in Pesnica relativno blizu.

Novozgrajeni odsek je dolg 3,7 kilometre, viadukt je dolg 912 metrov, tunel pod Peklom 1500, zaenkrat ma proga en tir, a je vse pripravljeno tudi za drugi tir in pogovori o njem že tečejo. Nadomestil bo staro progo, ki je bila najprej zgrajena 1846, ko so izgradili avstrijsko južno železico v Maribor.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here