16 občin za zagotavljanje vode

Potem ko so pred časom že podpisali pismo o nameri, so se na tokratnem sestanku po besedah mariborskega župana Saše Arsenoviča vsi strinjali, da bodo najtežji del projekta, torej povezovanje vseh občin, prevzeli na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Podravje-Maribor, tako da bo narejena celovita idejna zasnova, nato pa se bodo gradnje lotili po fazah.

Poletne suše SO zadnja leta precej pogoste, čeprav v regiji, ki vodo črpa iz Vrbanskega platoja, večjih težav s količino in kakovostjo vode, pa ravni padajo na manjših vodnjakih, kar je trend, ki ga zaznava vsa Evropa. Z omenjenim projektom bi se lotili gradnje infrastrukture za rezervni vodni vir na Selniški dobravi, ki naj bi zagotavljal dve tretjini zmogljivosti zdajšnjega največjega platoja. Slednji trenutno zagotavlja 65 odstotkov vse vode, ki jo spuščajo v sistem.

S tem bi zagotovili dolgoročno varno oskrbo in vse tisto, kar sodi zraven, torej vodovodne povezave do obstoječega omrežja, menjavo starih cevi, da bi tako zmanjšali izgube. Prva faza bo priprava dokumenta identifikacije projekta (DIP), ki ga morajo potrditi tudi vsi občinski sveti sodelujočih občin, nato pa se bodo lotili priprave idejne zasnove.

Na podlagi ocenjene finančne vrednosti bodo odločili, kateri del projekta bodo prijavili v prvi fazi, da lahko do leta 2030 izvedemo vsaj najzahtevnejši del, vreden med 15 in 20 milijoni evrov.

 

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Na klop Maribora se vrača Ante Šimundža

Novo vijol’čno poglavje: v Ljudski vrt se vrača Ante Šimundža. Po tem, ko je Damir Krznar v ponedeljek zapustil mesto trenerja, iskanje njegovega naslednika ni...

Več podobnih novic

Skip to content