V okviru Tedna slovenske hrane je letos ponovno največ poudarka namenjen zajtrku, ki velja za ključni obrok dneva. Osrednji dogodek je tudi tokrat tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka že petnajsto leto zapored, letošnje vodilo pa je »Moja izbira je slovenska hrana«. Namen pobude je predvsem spodbujanje zavedanja o pomembnosti lokalno pridelane hrane in zdravih prehranskih navad.

Kruh, maslo, med, mleko ter jabolko oziroma drugo slovensko sadje sestavljajo osnovo tega simbolnega obroka.

Pred začetkom tedna je generalna direktorica direktorata za javno zdravje, Vesna Marinko, opozorila, da kljub dolgoletnim prizadevanjem mnogi še vedno ne zajtrkujejo redno. Med mladostniki okoli 15. leta je izpuščanje zajtrka izrazitejše kot pri 11-letnikih, pri čemer se ta navada pojavlja pogosteje pri dekletih kot pri fantih.

Projekt želi mlade in odrasle spodbujati k razumevanju pomena rednega zajtrkovanja, uživanja živil lokalnega izvora, podpore slovenskemu kmetijstvu in čebelarstvu, ustreznega ravnanja z odpadki ter splošnega zdravega življenjskega sloga, ki vključuje tudi dovolj gibanja in športnih aktivnosti.

Kot navaja STA, bodo danes v vrtcih in osnovnih šolah po vsej državi ponudili tradicionalni slovenski zajtrk. V lanskem letu je v projekt sodelovalo 82.412 predšolskih otrok in 195.704 učencev, kar pomeni, da je ta obrok po podatkih statističnega urada skupaj jedlo nekaj več kot 278.000 otrok.