V ponedeljek, 3. novembra 2025, je v kuhinji Muzeja Alfi Nipič, nekdanji šolski stavbi, vladalo živahno vzdušje. Pridne gospodinje so pripravljale različne dobrote – tradicionalne jedi, kakršne so nekoč postregli na mizah premožnejših kmetov, pa naj so bili ti socialistični ali drugačni. Dogodek je potekal v okviru festivala Doživi kulaka, kjer so udeleženci sodelovali na kuharski delavnici starih jedi. Posebno pozornost je pritegnila Kulakova župa, ki so jo kuhali na prostem, na terasi muzeja.
Za udeležbo na delavnici je vsak prinesel star, preizkušen recept, ki je služil kot vstopnica. Gospodinje so recepte med seboj izmenjale, da bi jih ohranile in prenesle naprej. Na kulinarični delavnici so se posvetile pripravi »Kulakove župe«, poleg nje pa so nastale še »jabolčni štruklji z mošančikami«, »širhaklova juha« in »koruzni tomerli z jabolki«. Dogodek je potekal v okviru festivala Doživi kulaka, njegov glavni namen pa je bil oživiti in predstaviti tradicionalne jedi domačega okolja, ki danes že počasi izginjajo iz vsakdana.
Med 15. avgustom in 15. novembrom 2025 v Jarenini poteka festival Doživi kulaka. Namen prireditve je obiskovalcem približati kultni slovenski film Moj ata, socialistični kulak iz leta 1987, ki je bil posnet prav v tem kraju. V sklopu festivala so že pripravili odprtje dogodka, projekcijo filma, odprti mikrofon, krajše igrokaze ter pogovorni večer z ustvarjalci filma. Tokrat je bil na sporedu še kulinarični del Kulakova župa, medtem ko se vrhunec festivala pričakuje 15. novembra.
Festival je del istoimenskega projekta, pri katerem sodelujejo štirje partnerji: Turistično društvo Ovtar Jarenina, Kulturno-umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica, Občina Pesnica ter Razvojno svetovanje Olga Pregl s. p. Projekt Doživi kulaka sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

























