spot_img

ZZZS: “Iz košarice storitev osnovnega zavarovanja bi izvzeli zobozdravstvo za odrasle!”

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Koronakriza pa je zajela tudi zdravstveno blagajno, v kateri naj bi po ocenah ZZZS zmanjkalo 129 milijonov evrov. Direktor ZZZS Marjan Sušelj je omenil, da bi iz košarice storitev, ki jih krije osnovno zdravstveno zavarovanje, izvzeli zobozdravstvo za odrasle, storitve, vezane na vid, nenujne prevoze, zdraviliško zdravljenje in prehrano v bolnišnicah. Pri tem je poudaril, da gre zgolj za primer in da bi seznam storitev, ki bi jih lahko izločili iz košarice, morala pripraviti stroka.

Zdravstvo se bo podražilo

Sušelj je želel poudariti, da je po epidemiji pričakovati manjši pretok bolnikov in da bodo nastali dodatni materialni stroški, ki se bodo poznali v ceni storitev, zdravstvo pa se bo zato podražilo. Po njegovo, bodo morali prevrednotiti oziroma ugotoviti, kaj si lahko za ta denar privoščimo. “Pa ne gre za krčenje pravic, ampak bomo morali v obstoječih pravicah pogledati, kaj je nujno potrebno, tisto, kar ni, pa odložiti.”

“Ne gre za krčenje pravic”

Na ZZZS so pojasnili, da niso podali nobene pobude ali predloga za tovrstno krčenje pravic, dodali pa so, da je mogoče pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja krčiti le s spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Torej mora za tako spremembo glasovati večina poslancev državnega zbora.

Zanimivo je tudi dejstvo, da so prihodkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) lani bili za 213 milijonov evrov višji kot leto poprej. Zavod je poslovno leto 2019 tako zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 50,6 milijona evrov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img