spot_img

ZZZS: “Iz košarice storitev osnovnega zavarovanja bi izvzeli zobozdravstvo za odrasle!”

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Koronakriza pa je zajela tudi zdravstveno blagajno, v kateri naj bi po ocenah ZZZS zmanjkalo 129 milijonov evrov. Direktor ZZZS Marjan Sušelj je omenil, da bi iz košarice storitev, ki jih krije osnovno zdravstveno zavarovanje, izvzeli zobozdravstvo za odrasle, storitve, vezane na vid, nenujne prevoze, zdraviliško zdravljenje in prehrano v bolnišnicah. Pri tem je poudaril, da gre zgolj za primer in da bi seznam storitev, ki bi jih lahko izločili iz košarice, morala pripraviti stroka.

Zdravstvo se bo podražilo

Sušelj je želel poudariti, da je po epidemiji pričakovati manjši pretok bolnikov in da bodo nastali dodatni materialni stroški, ki se bodo poznali v ceni storitev, zdravstvo pa se bo zato podražilo. Po njegovo, bodo morali prevrednotiti oziroma ugotoviti, kaj si lahko za ta denar privoščimo. “Pa ne gre za krčenje pravic, ampak bomo morali v obstoječih pravicah pogledati, kaj je nujno potrebno, tisto, kar ni, pa odložiti.”

“Ne gre za krčenje pravic”

Na ZZZS so pojasnili, da niso podali nobene pobude ali predloga za tovrstno krčenje pravic, dodali pa so, da je mogoče pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja krčiti le s spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Torej mora za tako spremembo glasovati večina poslancev državnega zbora.

Zanimivo je tudi dejstvo, da so prihodkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) lani bili za 213 milijonov evrov višji kot leto poprej. Zavod je poslovno leto 2019 tako zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 50,6 milijona evrov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img