spot_img

ZSSS s pozivom za 10-odstotno uskladitev minimalne plače v 2022

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) meni, da bi bilo treba ob okrevanju gospodarstva in napovedani inflaciji ter “prenizkem” trenutno določenem znesku minimalnih življenjskih stroškov januarja 2022 minimalno plačo povečati za 10,36 odstotka, s 1024,24 evra na 1133,35 evra.

Zakaj ZSSS predlaga dvig minimalne plače?

“Vsi kazalniki, ki jih zakon določa kot relevantne pri uskladitvi zneska minimalne plače, nakazujejo, da bo potrebno v letu 2022 znesek minimalne plače ustrezno povišati,” so v ZSSS zapisali v pozivu ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju.

Upoštevaje okrevanje gospodarstva, podatke o napovedani rasti cen življenjskih potrebščin in ostale kazalnike, ki so podlaga za redno uskladitev zneska minimalne plače, in tudi “iz razloga trenutno veljavnega prenizkega zneska minimalnih življenjskih stroškov v višini 613,41 evra” pozivajo, da se znesek minimalne plače januarja 2022 poviša s 1024,24 na 1133,35 evra oz. za 10,65 odstotka.

Da bo znesek minimalne plače v letu 2022 določen v višini, ki zagotavlja pravično plačilo in dostojno življenje delavk in delavcev, ministrstvo pozivajo, naj se do konca letošnjega leta pristopi k izračunu ustreznih minimalnih življenjskih stroškov.

Znesek minimalne plače se v skladu z zakonom vsako leto uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin, pri čemer se uporabi uradni podatek statističnega urada o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Pri določitvi in usklajevanju minimalne plače pa se poleg inflacije lahko upoštevajo tudi drugi ekonomski kazalniki, in sicer gibanje plač, gospodarske razmere oz. gospodarska rast in gibanje zaposlenosti.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img