ZPS: Analiza zelenjave v spletnih trgovinah

 

V primerjalnem ocenjevanju so v Zvezi potrošnikov Slovenije pregledali in ocenili, kako potekata naročanje in nakup izbrane košarice zelenjave pri spletnih ponudnikih, ter kakšne informacije so kupcem na voljo pred nakupom. Zelenjavo so naročili pri devetih ponudnikih, ki imajo vzpostavljeno spletno trgovino in omogočajo dostavo na dom, povezave do njihovih trgovin so našli v spletnem iskalniku, pomagali so jim tudi odgovori na anketo, ki so jo med potrošniki izvedli v aprilu. Trije ponudniki so prejeli skupno oceno nakupa zelenjave na spletu dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo.

Po zelenjavo na splet enkrat tedensko

Za potrošnike je poreklo pomemben podatek, saj jih 63 odstotkov ta podatek pred nakupom preveri in kar 76 odstotkov raje kupi izdelek slovenskega porekla, če je le na voljo. Le 10 odstotkov vprašanih pa kupuje po spletu izključno slovenske pridelke.

Kar pet ponudnikov: e-branjevka.si, gajbica.si, kupujemdoma.si, mojakmetija.si in oskrbimo.se, je za informacije, ki so na voljo pred nakupom, prejelo oceno pomanjkljivo. Poleg že omenjene pomanjkljivosti pri navedbi porekla pridelkov, so se pri oskrbimo.se, mojakmetija.si in gajbica.si morali bolj potrditi in prebrskati več podstrani, da so prišli do informacij o dostavi, načinih plačila in drugih pogojih nakupa. Pri mojakmetija.si informacije o načinih plačila niso našli. Slabše so ocenili tudi tiste ponudnike, kjer so podane informacije glede na izkušnjo nakupa netočne (e-branjevka.si, gajbica.si). Pri kupujemdoma.si pa morajo kupovanju biti še posebej pozorni, če želijo dostavo na dom, saj je to izbiro treba vsakič znova odkljukati, ko želimo nov izdelek dodati v košarico.

Pri naročanju zelenjave na spletu je zelo pomembno, kje ste doma, saj večina ponudnikov naročeno zelenjavo pripelje le v Ljubljano in širšo okolico. Kupujemdoma.si omogoča dostavo po celotni Sloveniji, večji del Slovenije pa z dostavo pokrije še gajbica.si. Ob pregledu ponudbe so odkrili tudi dva ponudnika, ki pokrivata eden Štajersko (jemdomace.si), drugi Istro (trznica-trg.eu), a ju v primerjalno ocenjevanje nismo vključili. Pri prvem niso imeli na zalogi prav nobenega od želenih izdelkov, pri drugem bi morda našli tri ali štiri, a portal, ki deluje kot nekakšna tržnica za dobavitelje iz slovenske in hrvaške Istre, sploh ne omogoča zbiranja izdelkov v isto košarico, tako da bi morali izbrane izdelke naročiti večkrat pri več različnih ponudnikih.

Nakup zelenjave po spletu; Vir: Zveza potrošnikov Slovenije.

Košarica pridelkov

Na koncu so se posvetili še ocenjevanju dostavljene košarice pridelkov. Preverili so svežino in težo pridelkov ter koliko embalaže je spremljajo njihovo naročilo. Pa tudi, ali so vse kar so naročili tudi prejeli. Dobra novica je, da smo pri vseh ponudnikih tisto, kar smo naročili tudi prejeli. Najbolje, z oceno zelo dobro, so se pri oceni košarice pridelkov odrezali zeleni-zabojcek.si, zdravadostava.si, spoljanamizo.si in oskrbimo.se. Pri teh ponudnikih so bili s prejetimi izdelki najbolj zadovoljni, na videz so bili pridelki sveži in tudi teža je ustrezala naročeni. Malo manj zadovoljni pa so bili s pridelki pri e-branjevka.si, gajbica.si in showfood.moja-kosarica.si, kjer sta bila brokoli in špinača že rahlo uvela, predvsem pa ju je bilo potrebno takoj porabiti. Pri ponudniku gajbica.si pa so dobili tudi eno gnilo čebulo.

vo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj