Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 170-letnici Gospodarske zbornice Slovenije s podelitvijo 53. nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Predsednik republike je Gospodarski zbornici Slovenije vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za 170 let povezovanja in spodbujanja slovenskega gospodarstva doma in v svetu. V imenu GZS je odlikovanje prevzel njen predsednik Tibor Šimonka.

Gospodarska zbornica Slovenije je najstarejše združenje gospodarstva v Sloveniji. Nastala je v viharnem času sredine 19. stoletja, ko je bilo območje današnje Slovenije del razgibanega političnega, gospodarskega in kulturnega dogajanja, saj se je imperij moral odzvati na zahteve pomladi narodov.

V 170 letih delovanja je Gospodarska zbornica Slovenije zamenjala šest različnih držav in vsaj toliko valut, preživela je tri vojne, štirikrat je spremenila svoje ime in iz predindustrijske dobe prišla v digitalno. Danes je sodobno in živahno združenje, ki še vedno zavzeto spodbuja gospodarski razvoj Slovenije s pospeševanjem trgovine, obrti, podjetništva in industrije.

GZS je v svoji zgodovini prebrodila številne krize, od gospodarskih do vojnih, danes pa se sooča predvsem z zdravstveno krizo covida-19.

Dve letošnji nagradi Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke sta dobila tudi dva predstavnika iz Maribora in sicer Jasna Dominko Baloh, direktorica mariborske DOBA Fakultete in Marko Lukić, direktor mariborskega podjetja Lumar IG.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here