Živali z večjimi možgani, zehajo dlje

Vretenčarji z večjimi možgani in več nevroni zehajo dlje. To je dokazala mednarodna skupina znanstvenikov, ki je med drugim spremljala tudi zehanje živali v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn.

Skupina znanstvenikov iz Avstrije, Švice, Češke, Nizozemske in ZDA je zbrala podatke o zehanju 1.300 različnih vrst sesalcev in ptic. Pretekle raziskave so ugotovile, da zehanje hladi možgane, zdaj pa so dokazali še, da živali z večjimi možgani zehajo dlje. Rezultati raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji Nature Communications.

Zehanje nima nič skupnega z utrujenostjo ali dolgočasenjem živali, temveč hladi možgane. Želeli smo ugotoviti, ali živali z večjimi možgani in z večjo možgansko aktivnostjo zehajo dlje,” je pojasnila Margarita Hartlieb, biologinja z Univerze Dunaj.

“Analizirali smo več kot 100 vrst sesalcev in ptic. Živalski vrtovi z veliko raznolikostjo živalskih vrst imajo pri tej in podobnih raziskavah pomembno vlogo, saj bi jih bilo v naravi skoraj nemogoče izvesti,” dodaja Hartlieb.

Odrasel človek v povprečju zazeha 15-krat na dan po 7,33 sekunde. Zehanje orjaškega pande traja 4,28 sekunde, medtem ko prerijski pes zeha le 1,93 sekunde, novozelandska vrsta papige kea pa 2,13 sekunde. Izkazalo se je namreč, da sesalci s podobno možgansko in telesno maso zehajo bistveno dlje kot ptice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj