Žito se je izrazito podražilo

0
367

Cene kmetijskih pridelkov se še naprej zvišujejo. Julija so se na letni ravni v povprečju zvišale za 32,1 odstotka, najbolj izrazito se je podražilo žito. Na letni ravni so se julija izrazito povečale tudi cene inputov, v povprečju za nekaj manj kot tretjino, najbolj so se podražila gnojila, je razvidno iz podatkov statističnega urada.

Cene so bile v juliju povprečno za 1,3 % višje kot mesec prej. Proizvodi in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu so se podražili za 1,6 %, proizvodi in storitve za investicije v kmetijstvu pa za 0,5 %.

Najizraziteje so se cene zvišale v skupini energija in maziva (za 7,7 %), sledili so drugi proizvodi in storitve (za 0,7 %), gnojila ter vzdrževanje opreme (obe skupini za 0,5 %).

Oprema se je podražila za 0,4 % (višje cene mehanizacije in druge opreme), zgradbe pa za 0,7 %.

Julija so se na letni ravni v povprečju zvišale za 32,1 odstotka, najbolj izrazito se je podražilo žito.

Cene inputov v kmetijstvu so bile za 30,9 % višje kot v prejšnjem juliju. Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so se dvignile za 39,3 %, za investicije v kmetijstvu pa za 13,4 %.

Med podražitvami na letni ravni so bili na prvih treh mestih še vedno gnojila (več kot dvainpolkrat dražja kot pred letom dni), energija in maziva (dražja za 40,5 %) ter krmila (dražja za 32,5 %).

 

 

 

 

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here