spot_img

Žito se je izrazito podražilo

V zadnjem tednu

Cene kmetijskih pridelkov se še naprej zvišujejo. Julija so se na letni ravni v povprečju zvišale za 32,1 odstotka, najbolj izrazito se je podražilo žito. Na letni ravni so se julija izrazito povečale tudi cene inputov, v povprečju za nekaj manj kot tretjino, najbolj so se podražila gnojila, je razvidno iz podatkov statističnega urada.

Cene so bile v juliju povprečno za 1,3 % višje kot mesec prej. Proizvodi in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu so se podražili za 1,6 %, proizvodi in storitve za investicije v kmetijstvu pa za 0,5 %.

Najizraziteje so se cene zvišale v skupini energija in maziva (za 7,7 %), sledili so drugi proizvodi in storitve (za 0,7 %), gnojila ter vzdrževanje opreme (obe skupini za 0,5 %).

Oprema se je podražila za 0,4 % (višje cene mehanizacije in druge opreme), zgradbe pa za 0,7 %.

Julija so se na letni ravni v povprečju zvišale za 32,1 odstotka, najbolj izrazito se je podražilo žito.

Cene inputov v kmetijstvu so bile za 30,9 % višje kot v prejšnjem juliju. Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so se dvignile za 39,3 %, za investicije v kmetijstvu pa za 13,4 %.

Med podražitvami na letni ravni so bili na prvih treh mestih še vedno gnojila (več kot dvainpolkrat dražja kot pred letom dni), energija in maziva (dražja za 40,5 %) ter krmila (dražja za 32,5 %).

 

 

 

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel