spot_img

Zid ob Miklošičevi bo potrebno sanirati

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ptujska občina je v obvestilu za javnost sporočila, da se je med izvedbo odstranjevanja tlaka v ulici južno od cerkve Sv. Jurija, ki povezuje Slomškovo ulico in Mestni trg, ugotovilo, da je južni oporni zid, ki se nahaja pod cerkvenim dvoriščem proti Miklošičevi ulici ob stopnišču proti cerkvi, v zelo slabem stanju in kot tak predstavlja povečano nevarnost samozrušitve. Zaradi nevarnosti porušitve zidu med izvedbo novega tlakovanja v ulici so bila dela ustavljena, občina pa je naročila tehnično in projektno dokumentacijo za sanacijo.

Iz tehnične dokumentacije je razvidno, da je del zidu močno poškodovan in sicer zaradi korenin, ki se razraščajo v njem. Zid je na enem delu močno razpokan in deformiran, pri pregledu je bilo ugotovljeno tudi, da je le-ta že nagnjen proti cesti. Kamniti stebriči ograje, ki se nahaja na kroni zidu, so zaradi tega razpokani in nagnjeni. Vprašljiva je njihova vez s podpornim zidom.

Zid je nevaren!

Iz navedenega izhaja, da je zid nevaren in je potreben sanacije. Zid se bo saniral v skladu s smernicami sanacije Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in tehničnimi smernicami, ki jih je pripravilo podjetje Gprocom, gradbeni in geotehnični inženiring ter poslovne storitve d.o.o.. Smernice je pripravljavec pripravil, tako da se sanacija izvede z minimalnimi posegi in da se ohrani drevo divjega kostanja.

Ker so v neposredni bližini drevesa načrtovani zelo veliki gradbeni posegi, je bilo v strokovnem mnenju navedeno, da bodo v primeru izvedbe načrtovanih del, le-ta imela pričakovano negativen vpliv na to drevo. Mestna občina Ptuj je s ciljem ohranitve drevesa naročila pregled stanja drevesa in arboristično mnenje, nadalje pa tudi izvedbo georadarskih raziskav, s katerimi se naj preveri, kje se nahajajo korenine tega velikega drevesa in kaj je mogoče narediti da se drevo ohrani. Občina je naročila tudi dodatno proučitev drugih oblik morebitnega izvajanja zavarovanja brežine in sanacije zidu, s ciljem da se okoli drevesa ne posega.

Ugotovilo se je, da druge metode niso možne, predvsem zaradi (ne)dostopnosti za mehanizacijo po Miklošičevi ulici in glede na bližino sosednjih objektov.

Če bo potrebno, bo kostanj padel

Načrtovana gradbena dela, ki bodo potrebna za tehnično izvedbo sanacije zidu, bodo skoraj zagotovo vplivala na spremembe habitusa drevesa in tudi na njegovo rastišče. Zaradi omenjenega bo krošnjo drevesa potrebno obrezatim, vseh negativnih vplivov na drevo, pa v tej fazi še ni mogoče natančno oceniti.

Želja občine je, da se dela izvajajo na način, da se drevo divjega kostanja ohrani, zato se bo tekom izvajanja gradbenih del v čim večji meri skušalo varovati drevo in njegov rastni prostor.

V kolikor bi se na kateri koli točki izvajanja sanacije izkazalo, da so izvedeni posegi v območje korenin ali krošnje drevesa divjega kostanja izrazito negativno vplivali na njegovo stanje ali stabilnost, bo drevo potrebno preventivno odstraniti. V tem primeru se bo izvedla nadomestna saditev kvalitetnega in večjega drevesa, na isti lokaciji.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img