spot_img

Žična kartuzija bo dočakala obnovo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Konjiški župan Darko Ratajc je podpisal gradbeno pogodbo za obnove cerkve v Žički kartuziji. Na javnem razpisu je bilo izbrano domače podjetje Gradnje Marguč, ki bo prvo fazo obnove izvedlo za nekaj manj kot 700 tisočakov. Za rekonstrukcijo cerkve je država zagotovila dva milijona evrov.

Žička kartuzija je skrivnostna lepotica, ki je bila zgrajena med letoma 1160 in 1165 po ukazu štajerskega mejnega grofa Otakarja III. Prvotno je služila kot domovanje francoskih kartuzijanov, danes pa ima popolnoma drugačno vlogo.

Vodilni na občini Slovenske Konjice so se odločili za celovito obnovo nekdanjega samostana.
Projekt je finančno obsežen, obnova pa bo otežena predvsem zaradi dejstva, da Žička Kartuzija velja za kulturni spomenik državnega pomena.
V preteklosti je Žička Kartuzija, kot ena največjih atrakcij Slovenskih Konjic, privabljala številne domače, ko tudi tuje obiskovalce, obnova pa bo po ocenah župana občine Draga Ratajca vplivala na še večji obisk.

Žička kartuzija bo tako dobila povsem novo podobo, ki je zaradi svojega preko šeststoletnega obstoja doživela tudi veliko vzponov in padcev, preživela mnogo vladarjev in s tem tudi obdobij, od romantike, gotike, preko renesanse do baroka, kar se je zrcalilo v njenem življenju in obnovah.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno....

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img