O ustanovitvi pokrajin v Sloveniji se govori že od same osamosvojitve države. Pokrajine so sicer zapisane tudi v ustavo, a pristojni do sedaj niso našli konstruktivne rešitve na tem področju. V tridesetih letih obstoja Slovenije je bilo tako povzročene veliko finančne škode predvsem okoliškim občinam, čeprav nekatera prestavljajo regijska središča, kot je denimo občina Ormož.

Predlogi pristojnih organov na državni ravni na področju pokrajin so bili do sedaj neuspešni, saj je Prlekija, ki je zaradi geografskih značilnosti težje določljiva tako rekoč presekana na pol. S tem sta dve največji središči Ljutomer in Ormož ostali vsaka v svoji pokrajini, to bi se naj sedaj spremenilo.

Dolgoletna centralizacija države je okoliškim občinam, kot je denimo Ormož v teh letih povzročila veliko škode, predvsem v smislu pomanjkanja državnih sredstev. V zadnjem času se sicer obračajo na bolje, a vendar bi potrebovali celostno podkrepljene rešitve financiranja.

Po navedbah župana bi bilo potrebno raznorazne urade in sedeže ministrstev  iz Ljubljane preseliti v druga regijska središča po Sloveniji.

Cilj projekta je torej ustanovitev pokrajin z namenom uvedbe učinkovitega delovanja za kakovostne storitve tako za lokalno kot tudi regionalno prebivalstvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj