Zelena rešitev za dvig minimalne plače

0
15

V Stranki mladih Zeleni Evrope in Zelenih Slovenije so v pismu ministru za delo, družino in socialne zadeve opozorili na vnovičen problem delodajalcev in zaposlenih pri dvigu minimalne plače, sploh ob zelo visokih prispevkih na plačo, ki je na koncu strošek delodajalca.

Tako so osnovali zeleni predlog, po katerem bo obdavčitev plač še zmerom nad 50- odstotkov, a brez dviga stroška plače, ki jo ima delodajalec.

S tem bi država po njihovem prepričanju presekala gordijski vozel, ki je pereč problem med sindikati in delavci. Tako bi delavec dobil zasluženo plačo, delodajalec pa ne bi imel prevelikih stroškov.

Po predlogu osmega protikoronskega zakona, naj bi država krila del dviga minimalne plače, kar bo proračun stalo okoli 47 milijonov evrov. A poraja se vprašanje, kaj sledi, ko bo država ustavila subvencioniranje. Kako na ministrstvu za delo ocenjujejo ukrep še ne vedo, saj odgovora na pobudo še niso prejeli.

Na predlog ministrstva za delo o dvigu minimalne plače pa so se odzvali že v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer so izrazili pričakovanje, da bo minimalna plača znašala vsaj 847 evrov neto, kar bi pomenilo skoraj zgornjo mejo razpona okvirnega pričakovanega zneska, ki je bil med 736 in 859 evrov neto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here