spot_img

Združenje Nadzornikov Slovenije: Arsenovič pri odstavitvi Perca prekoračil pristojnosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Lista za pravičnost in razvoj je v opozorila na mnenje Združenja Nadzornikov Slovenije v primeru dejavnosti župana Maribora Saše Arsenoviča pri razrešitvi s funkcije direktorja Energetike g. Alana Perca in konfliktu interesov predsednice nadzornega sveta Mateje Cekič.

Mnenje je v imenu Združenja pripravil Gorazd Podbevšek, predsednik ZNS:

V konkretnem primeru je župan prekoračil svoje pristojnosti in se vmešal v upravljanje občinskega podjetja. S tem primerom pa je povezanih več težav. Očitno gre za veliko prepletenost na vseh nivojih, ki ni dobra za učinkovito upravljanje občinskih podjetij. Energetika Maribor bi morala imeti čim bolj neodvisen nadzorni svet in člane s čim manj nasprotij interesov. Konkreten primer daje videz, da je osebni interes predsednice nadzornega sveta kot zaposlene na občini, ki jo vodi župan, lahko v nasprotju interesov z njenim interesom predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, ki je delovati izključno v interesu te družbe.

Priporočamo, da se korporativno upravljanje na vseh nivojih (Javni holding Maribor in Energetika Maribor) uredi tako, da se zagotovi čim boljša sestava (neodvisnost, strokovnost,…) in delovanje organov obeh družb. To bo dejansko omejilo možnosti župana za posredovanjem pri občutljivih in za občane pomembnih zadevah (kot je cena elektrike) in vplivanje na njihove odločitve, hkrati pa bo omejilo tveganja nastanka nasprotij interesov in korupcijskih tveganj ter omogočilo boljše upravljanje in poslovanje teh družb.”, je zaključil Podbevšek.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img