Združenje Nadzornikov Slovenije: Arsenovič pri odstavitvi Perca prekoračil pristojnosti

Lista za pravičnost in razvoj je v opozorila na mnenje Združenja Nadzornikov Slovenije v primeru dejavnosti župana Maribora Saše Arsenoviča pri razrešitvi s funkcije direktorja Energetike g. Alana Perca in konfliktu interesov predsednice nadzornega sveta Mateje Cekič.

Mnenje je v imenu Združenja pripravil Gorazd Podbevšek, predsednik ZNS:

V konkretnem primeru je župan prekoračil svoje pristojnosti in se vmešal v upravljanje občinskega podjetja. S tem primerom pa je povezanih več težav. Očitno gre za veliko prepletenost na vseh nivojih, ki ni dobra za učinkovito upravljanje občinskih podjetij. Energetika Maribor bi morala imeti čim bolj neodvisen nadzorni svet in člane s čim manj nasprotij interesov. Konkreten primer daje videz, da je osebni interes predsednice nadzornega sveta kot zaposlene na občini, ki jo vodi župan, lahko v nasprotju interesov z njenim interesom predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, ki je delovati izključno v interesu te družbe.

Priporočamo, da se korporativno upravljanje na vseh nivojih (Javni holding Maribor in Energetika Maribor) uredi tako, da se zagotovi čim boljša sestava (neodvisnost, strokovnost,…) in delovanje organov obeh družb. To bo dejansko omejilo možnosti župana za posredovanjem pri občutljivih in za občane pomembnih zadevah (kot je cena elektrike) in vplivanje na njihove odločitve, hkrati pa bo omejilo tveganja nastanka nasprotij interesov in korupcijskih tveganj ter omogočilo boljše upravljanje in poslovanje teh družb.”, je zaključil Podbevšek.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Na klop Maribora se vrača Ante Šimundža

Novo vijol’čno poglavje: v Ljudski vrt se vrača Ante Šimundža. Po tem, ko je Damir Krznar v ponedeljek zapustil mesto trenerja, iskanje njegovega naslednika ni...

Več podobnih novic

Skip to content