Združenje Manager: Enakost je potrebno uzakoniti

 

V Združenju Manager so po več kot 10 letih spodbujanja večje uravnoteženosti pripravili pobudo za zakonsko ureditev uravnoteženosti spolov v nadzornih in poslovodnih organih gospodarskih družb. Kot so sporočili so pobudo načelno podprli tudi v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, v večini poslanskih skupin v Državnem zboru RS in drugi deležniki.

Padec po lestvici napredka na področju spola

Po njihovih podatkih Slovenija zaznava poslabšanje v napredku na področju enakosti spolov. Na lestvici globalnega indeksa varnosti in miru žensk smo po njihovih podatkih padli s 4. na 13. mesto, pri napredku v smeri doseganja enakosti med spoloma v okviru Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) pa z 11. na 36. mesto. Ob tem WEF ugotavlja, da bomo ob trenutni hitrosti za premostitev vrzeli med spoloma potrebovali kar 100 let.

Po njihovo so zakonske spremembe so nujne. Zato predlagajo, da mora v organ nadzora, ki ima tri člane, vključena vsaj ena ženska, v nadzor, ki ima štiri ali več članov, pa mora biti imenovanih najmanj 40 odstotkov žensk, v poslovodnem organu in med izvršnimi direktorji mora biti imenovanih najmanj ena tretjina članov manj zastopanega spola in še več.

Z večjo enakostjo do 1,5 milijard več

Združenje Manager predlaga, da se uravnoteženost spolov na vodstvenih mestih v gospodarskih družbah zagotovi v prehodnem obdobju petih let od uveljavitve novele ZGD-1, ukrepi pa bi veljali še 10 let po preteku prehodnega obdobja, skupaj torej 15 let.

Kot pojasnjujejo na Združenju manager so podjetja, ki stavijo na raznolikost in uravnoteženost, dokazano uspešnejša, kar potrjujejo številne raziskave, s tem pa pridobijo gospodarstvo, država in celotna družba. Z izboljšanjem enakosti med spoloma bi Slovenija bistveno zvišala BDP na prebivalca in ujela povprečje EU. Leta 2019 je bil BDP na prebivalca okrog 23 tisoč evrov, leta 2030 bi bil ta višji za 500–800 evrov, leta 2050 pa že za 4,1–6,4 tisoč evrov. Leta 2019 je bil celotni BDP Slovenije okrog 48 milijard evrov, z izboljšanjem enakosti spolov bi bil leta 2030 višji za 1,1–1,5 milijarde evrov, leta 2050 pa že za 8–12 milijard evrov, kaže raziskava Evropskega inštituta za enakost spolov (EIGE).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj