Gostinci bodo na vse težje razmere odslej opozarjali tudi preko novoustanovljenega strokovnega sveta za gostinstvo. V njem so združeni najprepoznavnejši slovenski gostinci, ki bodo s strokovnim znanjem in argumenti zastopali interese panoge, ki jo je epidemija novega koronavirusa po njihovem mnenju najbolj prizadela.

Prvo dejanje novoustanovljenega strokovnega sveta za gostinstvo, ki ga bo vodil kuharski mojster Tomaž Kavčič je odprto pismo, ki ga je svet naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Gostinci v pismu opozarjajo na izgubo kvalitetnega kadra, ki zaradi izgube zaposlitve išče možnosti v drugih panogah.

A za okrevanje gostinstva ne bo dovolj le to, da država pokrije stroške plač čakajočih na delo. Gostinci pričakujejo tudi nadomestilo izpada prihodkov zaradi prisilnega zaprtja gostinske dejavnosti.

Pozivajo tudi k ureditvi vprašanja obveznega izplačila regresov, ki ga mnoga podjetja v panogi po Cvarovih besedah letos ne bodo zmogla izvesti. Predsednika vlade in ministra pozivajo tudi k odpiranju gostinske dejavnosti, saj da nikoli niso dobili podatkov o okužbah v gostinskih lokalih.

Gostinci so prepričani, da je skrajni čas, da se skuša rešiti že skoraj povsem načeto panogo. Gostinske delavce sicer v zadnjih dneh razburjajo tudi informacije, da vladni odlok pod določenimi pogoji že nekaj čase dovoljuje poslovna kosila v restavracijah, a sami tega niso vedeli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj