Zdravstveni minister Tomaž Gantar pozval k zaprtju vseh nenujnih gospodarskih panog

0
114
Foto: Ministrstvo za zdravje Ljubljana. Kandidat za ministra za zdravje Tomaz Gantar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku posredoval poziv k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije in posledične obremenjenosti zdravstvenega sistema. Počivalšek medtem zagovarja postopno sproščanje dejavnosti, a s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov.

Kaj vsebuje Gantarjev dopis?

Gantar je v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ugotavljajo, da se epidemiološka situacija ne izboljšuje dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema.

“Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili,” je navedel Gantar v dopisu.

Minister zato ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije, kot je popolno zaprtje oz. zaustavitev vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti. Kot je dodal, bi omenjena ustavitev veljala 14 dni od sprejema te odločitve na vladi. Počivalška je zato pozval, naj vladi predlaga takšen ukrep, dopis pa je bil kot predlog neuradno že posredovan tudi na vlado.

Zdravko Počivalšek: Ukrepi so ostri, a se jih ljudje ne držijo

A vsi ti ukrepi očitno še niso prinesli želenih rezultatov, na kar je včeraj v pogovoru za TV Slovenija (Studio City) opozoril tudi predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek: “Ena stvar je ukrepe sprejeti, druga pa je le-te upoštevati. Stanje zadnjih treh tednov kažejo na to, da smo zavili v t.i. slepo ulico. Ta zdravstvena kriza pa je iz gospodarske postala tudi psihološka, saj je vedno več ljudi na robu preživetja, zaradi zaprtja določenih gospodarskih obratov.”

Poudaril je, da je zato čas, da vlada temeljito razmisli o spremembi strategije. Sam želi iti v smeri, kot jo predlaga obrtna zbornica, kjer pravijo, da želijo “varno delati”: “Lahko povem, da se dogaja še vedno delo na črno, zato predlagam, da se ljudem omogoči delo, ob seveda strogih zdravstvenih ukrepih. Bolje je omogočiti delo tem dejavnostim pod strogimi ukrepi, kot pa dopustitev nadaljnega dela na črno, kjer ni pravega nadzora nad epidemijo”, je zaključil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here