Zdravstveni dom Ptuj je letošnji prejemnik državnega priznanja za poslovno odličnost

0
77

Slovenija je že pred dobrima dvema desetletjema poslovno odličnost prepoznala kot pomemben temelj v doseganju globalne konkurenčnosti na vseh področjih. Letošnji prejemnik najvišjega državnega priznanja za poslovno odličnost v letu 2020 je Zdravstveni dom Ptuj, ki je prejel tudi mednarodni certifikat odličnosti EFQM s petimi zvezdicami. Organizacija, ki pogosto sodi med pionirje na različnih področjih in predstavlja zgled sorodnim organizacijam doma in v tujini, je tudi prvi zdravstveni dom v Sloveniji, ki je prejel takšno priznanje.

Počivalšek: država sofinancira pridobivanje certifikatov EFQM

Doseganje poslovne učinkovitosti in konkurenčnosti je povezano z učinkovitostjo poslovanja in trajnostnimi strateškimi transformacijami, je povedal  »Država se dobro zaveda, da je odličnost konkurenčna prednost. Zato sofinancira proces pridobivanja certifikatov EFQM, ponuja pa tudi sistemsko podporo podjetjem na področjih, brez katerih danes odličnosti preprosto ni,« je izpostavil in dodal, da država lahko le ustvari optimalno gospodarsko okolje, kako se bodo podjetja razvijala, pa je odvisno od vodstva vsake organizacije posebej. »Želimo si, da na pot odličnosti stopi čim več organizacij, zato smo že objavili javni razpis za državno priznanje za poslovno odličnost za leto 2021,« je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Z doseženimi rezultati ocenjevanja je Zdravstveni dom Ptuj dokazal uspešno uporabo evropskega modela odličnosti in postal ponosni prejemnik mednarodno veljavnega certifikata EFQM Priznani v odličnosti 5 zvezdic, ki ga bo lahko uporabljal tri leta kot konkurenčno prednost in rezultat odličnosti poslovanja. Z doseženimi več kot 500 točkami pa je prejel tudi državno priznanje za poslovno odličnost. Organizacija je prejela tudi končno poročilo s prednostmi in priložnostmi za izboljšave, ki ji bo v pomoč pri izboljševanju poslovanja, kar je tudi smisel ocenjevanja.

Kakšen je odziv vodilnih?

Zdravstveni dom Ptuj je med večjimi oziroma po številu zaposlenih (262) med prvimi desetimi največjimi zdravstvenimi domovi v Sloveniji. Njihova vizija je postati in ostati eden najbolj prijaznih in strokovno usposobljenih zavodov na področju primarnega zdravstvenega varstva v Sloveniji.

Direktorica Metka Petek Uhan, dr. med. in pomočnica direktorice pred. Karmen Panikvar, ki je tudi vodja projekta poslovne odličnosti, sta ob prejemu priznanja povedali: »Priznanje za poslovno odličnost po modelu EFQM je plod 14 letnega dela na sistemu vodenja kakovosti v naši ustanovi. V tem obdobju smo uspešno pridobili in ohranili certifikat kakovosti. Za ocenjevanje po modelu poslovne odličnosti smo se odločili predvsem zaradi nadgradnje sistema vodenja kakovosti ter s tem  dobili  vpogled, kje na poti odličnosti smo.”

Prejemniku priznanja sta preko video povezave čestitala tudi predsednik države, Borut Pahor, in minister za javno upravo, Boštjan Koritnik.

Dogodek se je zaključil z odlično okroglo mizo, ki jo je vodil Mario Galunič, na kateri so svoj ključ za vstop v svet odličnosti predstavili sogovorniki, ki žanjejo uspehe na različnih področjih: Oskar Kogoj, svetovno priznani in večkrat nagrajeni industrijski oblikovalec, dr. Hatije Ismaili, specialistka ginekologije in porodništva, izbrana za Mojo zdravnico leta 2020, dr. Jure Knez, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, soustanovitelj in tehnični direktor podjetja Dewesoft in Mojca Leskovar, predsednica uprave podjetja Thermana Laško, prejemnica letošnjega priznanja Artemida Združenja Manager.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here