ZDA za krizo krivijo Kitajsko

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3,5 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 1,1 milijona ljudi, več kot 248.000 jih je umrlo.

Združene države Amerike so še naprej največje žarišče okužb z novim koronavirusom, tam so potrdili že več kot 1,1 milijona okužb. V Španiji so včeraj odkrili najmanj novih primerov okužbe po 15. marcu. V Italiji se je število okužb povzpelo nad število 210.000. Število novoodkritih primerov okužbe je drugi dan zapored padlo tdi v Združenem kraljestvu. Tudi v Franciji in Nemčiji so včeraj odkrili najmanjše število dnevno odkritih okužb od prvih dni marca. V Rusiji pa se število dnevno odkritih primerov stopnjuje že nekaj dni, včeraj so jih odkrili več kot 10.000. V Turčiji so do sedaj zabeležili več kot 126.000 okužb z novim koronavirusom. V Braziliji so do sedaj potrdili okužbo že pri več kot 100.000 prebivalcih, Iranu se je to število ustavilo malo nad 97.000.

V več evropskih držav se s tem tednom nadaljuje postopno rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po četrtkovih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav. Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 določene ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v teh dneh.

Ukrepe so danes sedem tednov po uvedbi začeli rahljati tudi na Islandiji. Poleg tega so svoja vrata znova odprli frizerski saloni in zobozdravstvene ordinacije. Plavalni bazeni, telovadnice in bari ostajajo zaprti. Od danes je dovoljeno zbiranje do 50 oseb, medtem ko se jih je doslej lahko zbralo zgolj 20.

Srbski predsednik je v nedeljo zvečer napovedal, da bi lahko s četrtkom v državi odpravili izredno stanje zaradi novega koronavirusa in s tem policijsko uro, ki je v veljavi. Epidemiologi ob tem poudarjajo, da ukinitev izrednega stanja še ne pomeni konca epidemije novega koronavirusa. Danes so v Srbiji nadaljujevali z rahljanjem ukrepov za zajezitev covida-19. Med drugim so znova začeli uvajati javni potniški promet v nekaterih mestih in železniški promet. Poleg tega so odprli restavracije in lokale.
Italijani pa lahko od danes naprej odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled. Prav tako so se danes odprli tudi parki in druge zelene površine, ljudje pa lahko znova obiskujejo svoje sorodnike ter se gibljejo znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti niso več omejene na bližino doma. Rahljanje ukrepov pa je napovedano tudi v prihodnjih tednih. 18. maja se bodo v državi znova odprle še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in kozmetični saloni.

Avstrija je že v petek odpravila omejitev gibanja na prostem. Svoja vrata so odprle vse trgovine in večina storitev. Z današnjim dnem so omilili tudi omejitve glede obiskov v domovih za starejše. S poukom so začeli zaključni letniki srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit. 18. maja bodo šli v šolo otroci od 6. do 14. leta, v začetku junija pa še otroci, stari 15 let in več. Bari in restavracije se bodo odprli sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja. V prihodnje bodo dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci.

Od danes naprej stroge omejitve gibanja na Madžarskem veljajo samo še v Budimpešti. V drugih delih države so odpravili omejitve delovnega časa trgovin, kavarne in restavracije pa lahko na terasah znova postrežejo goste. Znova so se odprla tudi zunanja kopališča. Po vsej državi pa so danes ponovno začele normalno delovati bolnišnice. Šol na Madžarskem maja še ne bodo odprli. Do 15. avgusta pa so prepovedani javni dogodki z več kot 500 udeleženci.

Združeno kraljestvo pa je ena redkih zahodnoevropskih držav, ki še nima načrta za rahljanje ukrepov. Predstavili naj bi ga prihodnji teden. Na Otoku so od 21. marca zaprti bari in restavracije, je pa možna dostava hrane na dom. Vrata so morali zapreti tudi nočni klubi, gledališča, kinodvorane in fitnes centri. Zaprte so tudi šole. Od 23. marca je v veljavi karantena. Ljudje morajo ostati doma, razen če gredo v trgovino po živež ali če potrebujejo zdravnika. Dovoljena je tudi rekreacija.

V Združenih državah Amerike pa se očitno raje, kot da se spopadajo z zdravstveno krizo, krivijo druge za nastalo situacijo. Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je namreč ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj