ZDA se kot opazovalka vračajo v Svet ZN za človekove pravice

0
10

ZDA so danes sporočile, da bodo znova sodelovale v Svetu Združenih narodov za človekove pravice, in sicer s statusom opazovalke. Državo je iz tega telesa ZN leta 2018 umaknil tedanji predsednik Donald Trump.

Biden: ZDA naj začne takoj sodelovati s Svetom ZN

Na pripravljalnem srečanju pred naslednjim zasedanjem sveta v Ženevi so ZDA v izjavi državnega sekretarja Antonyja Blinkna sporočile, da je novi ameriški predsednik Joe Biden ministrstvu naročil, naj “začne takoj in tesno ponovno sodelovati s Svetom ZN za človekove pravice”.

Tedanji ameriški predsednik Trump je državo iz sveta umaknil junija 2018, pri čemer je temu telesu ZN očital “pristranskost” do Izraela in “hinavščino”, ker je državam kršiteljicam človekovih pravic omogočalo sodelovanje.

Takrat so bile ZDA članica sveta, vendar pa ne morejo avtomatično znova pridobiti članstva. Počakati bodo morale do prihodnjih volitev, ki bodo konec leta. Izvoljene države bodo mesta zasedle prihodnje leto.

ZDA se od nastopa mandata Joeja Bidena vračajo že v tretji mednarodni forum, iz katerih je izstopil Trump.

Kako bodo ZDA sodelovale?

Blinken je pojasnil, da bodo najprej sodelovali kot država opazovalka. Tako bodo lahko govorili na svetu ter sodelovali v pogajanjih in pri pripravi resoluciji.

Po mnenju ZDA ima to telo pomanjkljivosti. “Potrebuje reformo agende, članstva in osredotočenosti, vključno z nesorazmerno osredotočenostjo na Izrael,” je zapisal v izjavi. Z izstopom “nismo prispevali k bistvenim spremembam, ampak smo ustvarili vakuum ameriškega vodstva, ki so ga države z avtoritarnimi agendami izkoristile v svojo korist”, je še dejal ameriški državni sekretar.

“Da bi naslovili pomanjkljivosti in zagotovili, da izpolnjuje svoj mandat, morajo biti ZDA za mizo in uporabljati vso moč svojega diplomatskega vodstva,” je poudaril. “Močno verjamemo, da so pozitivne spremembe na dosegu roke, če ZDA konstruktivno sodelujejo s svetom ZN in v soglasju s svojimi zavezniki in prijatelji,” je še izpostavil.

ZDA s ponovno pridružitvijo Svetu ZN za človekove pravice nadaljujejo vračanje v mednarodne forume, iz katerih jih je umaknil Trump. Washington se je pod Bidnovim vodstvom že vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu in v Svetovno zdravstveno organizacijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here