Na Zavodu RS za zaposlovanje imajo eno ključnih vlog pri izvajanju vseh petih interventnih zakonov, ki jih je Vlada RS sprejela za omilitev posledic vpliva Covid-19 na gospodarstvo že od spomladi. Trenutno je aktualno reševanje vlog za skrajšani delovni čas po PKP 3 in PKP 5, reševati pa so ga pričeli takoj, ko je Evropska komisija potrdila ustreznost sheme državne pomoči Sure, torej 11. 11. 2020.

IZJAVA: Bernard Memon, direktor ZRSZ Maribor

Na Zavodu za zaposlovanje, zaradi številnih vlog podaljšali delovni čas

Do 24. 11. 2020 soo na Zavodu skupaj za vse interventne zakone – za ZIUPPP, ZIUZEOP +A, ZIUOOPE, ZIUPDV, ZZUOOP – prejeli več kot 130.000 vlog delodajalcev za približno 600.000 zaposlenih. Največ jih je bilo za ukrep čakanja na delo, ki je zajet v vseh dosedanjih protikoronskih paketih pomoči. Nadaljevanje tega ukrepa, pod nekoliko drugačnimi pogoji, predvideva tudi t. im. PKP 6. Prav tako je v tem paketu predvideno tudi nadaljevanje ukrepa za skrajšani polni delovni čas.

IZJAVA: Bernard Memon, direktor ZRSZ Maribor

Direktor Zavoda za zaposlovanje Slovenije; območna enota Maribor, Bernard Memon.

Izplačali načrtovanih 10,1 milijona evrov

Načrtujejo, da bodo do današnjega dne izplačali približno 10,1 milijona EUR v sklopu treh protikoronskih paketov. Pri tem pa je treba opozoriti, da je pogoj za izplačilo, da je oseba bila zaposlena za konkretno obdobje, za katero je delodajalec posredoval zahtevek za povračilo, in da je za enako obdobje delodajalec tudi dejansko izplačal plačo (to pomeni oddajo obrazca REK).

IZJAVA: Bernard Memon, direktor ZRSZ Maribor

Zdravstvene krize ne gre enačiti z gospodarsko krizo iz leta 2008

Zdravstvena stroka opozarja, da bo epidemiji covida19 sledila huda gospodarska kriza, podobno tisti iz leta 2008, ki je Slovenijo pahnila v izrazito nezavidljiv finančni položaj. Direktor mariborskega zavoda za zaposlovanje, Bernard Memon pa ocenjuje da takšnih razsežnosti koronakriza, vendarle ne bo prinesla in to iz več razlogov.

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji med leti 2008 in 2012. (Vir: Delo)

IZJAVA: Bernard Memon, direktor ZRSZ Maribor

Na Zavodu sicer ocenjujejo, da so do sedaj rešili približno 98 % vseh vlog delodajalcev do vključno PKP 4 (nerešenih ostaja nekaj pritožb in vloge, kjer so potrebne dopolnitve), od 11. 11. 2020 pa pospešeno rešujemo vloge tudi za PKP 5. Vloge, prejete po prvih štirih interventnih zakonih, smo kljub zelo velikemu številu v povprečju rešili v 14 dneh. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj