Zastoj gospodarstva in višje cene blaga ter storitev

Državni zbor je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov, kar bo javni dolg Slovenije povečalo na 82,4 odstotkov BDP.

Zaradi izjemnih okoliščin in znatnega upada gospodarske dejavnosti bodo prihodki po ocenah letos nižji, odhodki pa višji. S spremembami veljavnega odloka vlada predlaga, da se najvišji dovoljeni izdatki državnega proračuna v letu 2020 zvišajo z 10,45 milijarde evrov na 12,525 milijarde evrov, odhodki vseh štirih javnih blagajn pa naj bi se letos z načrtovanih 21,48 milijarde evrov zvišali na 23,63 milijarde evrov.

Po mnenju sogovornika se s povečanjem javnega dolga moramo sprijazniti, saj gre za sanacijo krize, a vendar moramo skrbeti za srednje in dolgoročno stanje financ, za dobre pogoje in za odgovornost. V zgodovini se je podobna kriza že pojavila leta 1973. Posledice pa so bile za gospodarstvo hude – gospodarstvo ni napredovalo, obenem pa se je cena blaga in storitev hitro višala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj