Voditelji in voditeljice EU bodo v Bruslju razpravljali o nadaljnjem usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu in s področja zunanjih odnosov o odnosih EU – ZDA, Turčiji in južnem sosedstvu. Voditelji in voditeljice se bodo v petek, 11. decembra 2020, sestali tudi v okviru vrha držav evrskega območja.

Janez Janša zastopa Hrvaško v imenu Andreja Plenkovića

Po nizu virtualnih sestankov se bodo voditelji tokrat kljub slabi epidemiološki sliki Evrope spet srečali v Bruslju, kar potrjuje, da so teme, o katerih se morajo pogovoriti, pomembne. Slovenski premier Janez Janša bo na zasedanju zastopal tudi hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ostaja doma v karanteni.

Sveženj za okrevanje po pandemiji še vedno pod vprašajem

V ospredju pozornosti bo vprašanje, ali bodo rešili sveženj za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov, ki ga blokirata Madžarska in Poljska zaradi nasprotovanja pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava. Nemško predsedstvo je pripravilo rešitev v obliki osnutka sklepov vrha, ki predvideva zamik uporabe načrtovanega pogojevanja do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Brexit: Nadaljevanje pogajanj med EU in Združenim kraljestvom

Vzporedno se bodo nadaljevala pogajanja o sporazumu o odnosih EU in Združenega kraljestva po brexitu, potem ko sredina večerja predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in britanskega premierja Borisa Johnsona ni prinesla preboja. Voditelja sta se v skupni izjavi dogovorila za nadaljnja pogajanja, ki naj bi trajala do nedelje.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here