Zaradi požara 16-krat večje sevanje kot normalno

 

Konec tedna je požar zajel gozd v prepovedanem območju v bližini ostankov jedrske elektrarne v Černobilu na severu Ukrajine, ki je več kot tri desetletja po jedrski nesreči še vedno kontaminirano. Tretji dan požara, ta še vedno zajema 25 hektarjev gozda, skupaj se je razširil na več kot 100 hektarjev.

Požar naj bi se pričel s požarom trave, ki so v spomladanskem delu zelo pogosti, ker kmetje izvajajo nenadzorovane požige, da bi odstranili grmičevje.

Četrtina območja, ki ga je zajel požar leži v prepovedanem območju bivše jedrske elektrarne, s požarom se bojuje okoli 140 gasilcev. Kijev je v Černobil poslal dve letali in helikopter. Požar so do nedelje zjutraj večinoma pogasili, a zaradi povečanega sevanja je bil dostop do nekaterih predelov otežen. Dodali pa so, da ljudje, ki živijo v bližini, niso v nevarnosti. Vodja državne okoljske inšpekcije Jegor Firsov je na svojem Facebook profilu zapisal, da naj bi bilo sevanje na območju požara kar 16-krav večje od normalnega.

26. aprila bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske nuklearke pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrtskem krogu okoli elektrarne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj