Zapuščen biser v roke države?

0
52

Država je občinam podarila nekaj gradov, hkrati pa jih obvezala, do kdaj jih morajo obnoviti in oživiti. A investicije so prevelike, tega občine s proračunskimi sredstvi ne mrojeo niti vzdrževati, kaj šele temeljito obnavljati. Eden takšnih spomenikov je tudi Grad Turnišče, katerega usoda za zdaj ostaja neznana. Mestna občina Ptuj naj bi Grad Turnišče sedaj vrnila nazaj.

Orešek: “Predaja gradu v roke države, ni rešitev!”

IZJAVA: Gorazd OREŠEK, mestni svetnik MO Ptuj

Drobtinice za urejanje, za obnovo denarja ni

Letos so v proračunu občine Ptuj za urejanje Turnišča namenili 3000 evrov za stroške vode, elektrike in tehničnega varovanja objekta. 1400 evrov so namenili za zasaditev dreves, kaj več občina ne more nameniti, tako je županja Nuška Gajšek že pred časom izrazila skrb glede prihodnosti dvorca, saj potrebnih finančnih sredstev za sanacijo dvorca ni, tako bi dvorec romal nazaj v roke države.

IZJAVA: Gorazd OREŠEK, mestni svetnik MO Ptuj

Številne neuresničene ideje in projekti

Leta 2012 je država grad predala v upravljanje občini. Lokalna skupnost bi za grad morala poskrbeti do leta 2018, a zgodilo se ni nič. Grad, ki meri 40 metrov v širino in 60 metrov v višino ter kompleks, ki obsega 25,5 hektarja grajskega parka z ribniki in več okoliškimi stavbami sameva. Neuresničen ostaja tudi projekt režiserja Sama M. Strelca, ki je pred leti vabil na gledališke predstave, delovne akcije in literarna branja ter prodrl z idejo o Muzeju uspehov Slovenije.

Veliko načrtov, a noben ni bil uresničen; Vir: Zavod za turizem Ptuj

IZJAVA: Gorazd OREŠEK, mestni svetnik MO Ptuj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here