8. april je od prvega svetovnega romskega kongresa v Londonu leta 1971 razglašen za svetovni dan Romov. Romska skupnost živi tudi v Sloveniji, najdemo pa jih strnjenih naseljih v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, večje skupnosti najdemo tudi v večjih mestih. Za njihovo večjo integriranost v družbo bi bilo potrebna večja vključenost Romov na trg dela, a se pri tem zatika.

Večjo Romsko skupnost najdemo tudi v Mariboru, kjer imajo poskusi za boljše sobivanje večinskega prebivalstva in Romov že bogato zgodovino, vključno s prvo romsko restavracijo v Evropi. A za večjo integracijo Romov bi bilo potrebno seči onkraj zmožnosti socialnega podjetništva in Rome aktivneje vključiti na trg dela.

Ena večjih ovir pri zaposlovanju mladih Romov je pomanjkanje formalne izobrazbe, mnogi mladi Romi iz tega ali onega razloga hitro opustijo šolanje in se prijavijo na Zavod za zaposlovanje ter zaprosijo za denarno socialno pomoč.

Romom so sicer na voljo še nekateri drugi ukrepi aktivne politike zaposlovanja. Dejavniki za to so različni, največkrat pa gre za odrinjenost na rob družbe, ki vodi v začaran krog socialno-ekonomske izolacije. Ta problem nagovarja projekt Fair Employment.

V Sloveniji naj bi sicer v Sloveniji živelo okoli 10.000 Romov, od tega naj bi jih bilo zaposlenih približno 15 odstotkov. Romi se v primerjavi z večinskim prebivalstvom tudi osemkrat bolj verjetno soočajo z dolgotrajno brezposelnostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj