Slovenija na področju digitalizacije zaostaja za mnogimi evropskimi državami. Tako je po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) šele na 16. mestu. Država se je izziva večje digitalizacija lotila z novoustanovljeni strateškim svetom za digitalizacijo, ki je minuli teden razpravljal o ciljih, časovnici in organizaciji dela, člani so predstavili tudi nekatere vsebinske predloge.

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da vlada predlog digitalizacije države pričakuje do 15. septembra. V okviru sveta so sicer oblikovali šest delovnih skupin, ki se bodo ukvarjale z javno upravo in digitalno družbo, zdravstvom, izobraževanjem, gospodarstvom in podjetniškim okoljem, novimi tehnologijami, kot sta blockchain in umetna inteligenca, ter digitalno diplomacijo

Mitja Štular meni, da se digitalizacija začne s kvalitetno širokopasovno infrastrukturo, ki ponuja hiter dostop in zadostno gostoto naprav, ki komunicirajo. Pomembno se mu zdi vzpostavljanje partnerstev.

Tudi za Podravsko regijo je ključna digitalizacija in robotizacija proizvodnje, kar pa ni nujno pogojeno z masovnim odpuščanjem.

Ključno je, da se sistemske digitalizacije lotijo strateško. Obstajajo pa številne pasti digitalizacije. Pri vsem tem se namreč ne sme pozabiti na ranljivejše skupine z omejenim dostopom do tehnologij in nevarnost, ki jo predstavljajo kibernetske grožnje.

Predsednik vlade Republike Slovenije je na srečanju poudaril, da so 15. septembra pričakuje predlog digitalizacije države. Torej, da bodo strokovnjaki opredelili, kaj je treba narediti na posamičnih področjih in da se pove, kako naj se nekaj doseže. Kot je poudaril je cilj, da bo Slovenija po 5 letih na digitalnem indeksu med prvimi petimi državami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj