V Slovenskem društvu Hospic že 25 let skrbijo za hudo bolne v zaključni fazi življenja ter njihove svojce, slednjim tudi v procesu žalovanja. Po Sloveniji izvajajo štiri programe, vsako leto pa je v njihove programe vključenih okoli 12.000 uporabnikov.

Težave ob slovesu od umrlih so v javnosti nekoliko bolj v ospredju ob izbruhu novega koronavirusa. In ravno ta pravica je v času epidemije mnogokrat postavljena v ozadje. Ob tem opozarjajo, da je slovo svojcev od umrlega vse prevečkrat odvisno od vodstva posamezne institucije.

V Sloveniji ni nobene institucije, ki bi bila zavezana k seznanjanju svojcev s pravico do slovesa od umrlega. To področje zakonsko ni urejeno. Zato si v društvu želite, da bi to pravico vključili v etični kodeks in zakonodajo. Prav tako se v društvu zavzemajo za stalno dostopen prostor v katerem se lahko svojci poslovijo od umrlega.

V času epidemije se ljudje srečujejo z različnimi stiskami. Zato so v društvu Hospic vzpostavili tudi Sočutni telefon kjer strokovni delavci in prostovoljci prisluhnejo ljudem, ki se soočajo s stiskami ob umiranju bližnje osebe in žalovanju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj