spot_img

Zakonske luknje in možnost zlorab

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pred desetletjem ustanovljeno društvo Humanitarček s sedežem v Kamnici, ki je širše poznano po odmevnih humanitarnih dejavnostih, je opozorilo, da je bilo pri upravni enoti Ravne na Koroškem septembra letos ustanovljeno istoimensko društvo. Ninna Kozorog iz Humanitarčka opozarja na zakonske luknje in možnost zlorab. Hkrati to ni edini tak primer.

“Gre za zlorabo našega imena in 10 let našega dela, zato prosimo, da ne nasedate,” so sporočili iz Društva za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček.

Pri upravni enoti Ravne na Koroškem je bilo namreč 21. septembra letos v evidence vpisano Društvo za izvajanje humanitarne dejavnosti Humanitarček s sedežem na Čečovju na Ravnah na Koroškem. Kot zastopnik društva je naveden Borut Iršič.

Kako je do napake lahko prišlo navkljub zakonski prepovedi?

V Društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček, katerega soustanoviteljica in zastopnica je znana zdravnica Ninna Kozorog, se sprašujejo, kako je lahko ravenska upravna enota spregledala registracijo društva z identičnim imenom. Registracijo zdaj izpodbijajo, to možnost jim daje zakon o društvih, kjer je navedeno, da se mora ime društva, ki ga nekdo ustanavlja, razlikovati od imen drugih društev, izpodbijanje pa je možno v šestih mesecih od registracije.

Kot je Ninna Kozorog pojasnila za STA, iskreno upajo, da se bo odzvalo tudi pristojno ministrstvo, “saj se je več kot očitno razkrila ena od lukenj, ki lahko ogrozi marsikatero društvo, organizacijo ter z malo iznajdljivosti omogoča proste roke za mahinacijo”.

“Kot predsednici društva, ki se trudi z drugačnimi akcijami povrniti vero v dobromisleče akcije, me takšne stvari pretresejo, saj se zavedam, da imamo več kot očitno vse preveč zakonskih lukenj,” je izpostavila. Iršič je po njenih navedbah po razkritju podal opravičilo in pojasnilo, da za ime Humanitarček ni vedel, da obstaja.

“Sam argument prepuščamo v presojo vsakemu posamezniku, sploh ob dejstvu da ustanovitelj našega klona prihaja iz mesta, ki že več let sodeluje z nami, ravno tako pa uči na osnovni šoli, ki je pridružena našim akcijam, obenem pa gre za lastno, domišljijsko ime,” je še izpostavila predsednica društva Humanitarček, ki, tako kot mediji, med drugim STA, še čaka tudi na uraden odgovor upravne enote Ravne, kako je lahko prišlo do registracije istoimenskega društva.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img