Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tudi letos pripravilo ozaveščevalno kampanjo o slovenski ekološki hrani. S kampanjo želi ministrstvo širši slovenski javnosti sporočiti, na kakšen način je pridelana in predelana ekološka hrana, njene prednosti, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo s pripisom »Kmetijstvo Slovenija«, pa tudi o koristnosti zauživanja teh živil, tako z vidika zdravja kot z vidika skrbi za okolje za naslednje generacije. Letošnja kampanja poteka na televiziji, radiu, na spletu in v tiskanih medijih, in sicer od 15. maja do 30. junija 2021.

Ekološki izdelki so bolj zdravi in hranljivi

Kampanja se osredotoča tako na potrošnike kot na slovenske ponudnike ekoloških izdelkov, pri čemer sta med potrošniki še posebej izpostavljeni skupini nosečnice in mlade mamice. V ospredju bo slovenski potrošnik, večje zavedanje o koristnosti ekoloških živil, še posebej slovenskih, ki prepotujejo bistveno krajšo pot do miz potrošnikov.

Kampanja tudi nagovarja potrošnika ali preverja, če so živila označena z eko znakom ne le v trgovinah, ampak tudi pri kmetih; kaj jim ta znak sporoča in ali mu zaupajo. Informiranje bo potekalo tudi o metodah, postopkih in kontrolah za ekološko pridelavo in predelavo ter vplivih na okolje.

KLJUČNA SPOROČILA – ZAKAJ EKOLOŠKO?

Brez pesticidov, škropiv, gensko spremenjenih organizmov

Ekološki izdelki so boljše kakovosti, saj pri ekološkem kmetijstvu ni dovoljena uporaba kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev in lahkotopnih sintetičnih mineralnih gnojil. Uporabljajo se lahko le nekatera, posebej za to pridelavo primerna sredstva. Ne uporabljajo se gensko spremenjeni organizmi, niti razni regulatorji rasti. Živali so krmljene z ekološko krmo in se prosto pasejo na pašnikih. Za ekološke kmetije veljajo strožje smernice in so podvržene stalnim strogim kontrolam.

Skrb za okolje

Ekološke kmete vodi skrb za okolje. Prav tako pa k ohranitvi okolja prispevajo potrošniki s svojo izbiro ekoloških izdelkov. Pri skrbi ni pomembno le, da ima izdelek Eko certifikat, temveč da izberemo čim več slovenskih izdelkov iz ekološke pridelave.

Podpora slovenskemu ekološkemu kmetu

Slovenski ekološki kmetje cenijo odločitev potrošnikov, da v vse večji meri posegajo po njihovih izdelkih in jim tako pomagajo pri ohranjanju in rasti njihovih kmetij ter ohranjanju rodovitne zemlje za prihodnje rodove.

Ekološka hrana je označena z zelenim znakom za Ekološka živila

Potrošnik ekološko živilo prepozna po zelenem evropskem znaku za Ekološko živilo. Pripis »Kmetijstvo Slovenija« pa je še dodatna informacija kupcu, da gre za slovenski ekološki proizvod. Proizvajalec lahko svoja ekološka živila označuje na osnovi veljavnega certifikata, ki ga izda pooblaščena kontrolna organizacija. S pomočjo informacij na etiketi, kot so šifra kontrolne organizacije, ime in naslov pridelovalca ter na podlagi veljavnega certifikata za ekološki izdelek, lahko potrošnik sledi ekološkemu izdelku vse do izvora.

Strog nadzor in popolna sledljivost

Obrati z ekološko pridelavo in predelavo so izpostavljeni strogemu nadzoru in predpisom, ki omejujejo uporabo številnih kemijskih snovi. Prav tako je nadzorovana in z evropskimi predpisi urejena tudi celotna veriga od pridelave in predelave vse do prihoda izdelkov na prodajne police. Zagotovljena je tudi popolna sledljivost od njive oziroma hleva do krožnika. Preden kmetija lahko v ekološki kontroli prodaja svoje proizvode kot ekološke, mora skozi dvo ali tri letno obdobje preusmeritve.

Zemljevid ponudnikov ekoloških izdelkov v Sloveniji

Na spletni strani www.nasasuperhrana.si se nahaja zemljevid ponudnikov slovenskih lokalnih pridelkov in izdelkov. Zemljevid je zasnovan tako, da z raznimi filtri omogoča potrošnikom, da hitro in enostavno pridejo do ponudnika, ki jih zanima. S filtrom Eko certifikat se na zemljevidu izrišejo vse eko kmetije v Sloveniji, njihov kontakt in njihova ponudba. Zemljevid s pridom uporabljajo potrošniki, prav tako pa ga kot pomembno promocijsko točko vidijo ponudniki. Število vključenih ponudnikov je od nastanka zemljevida zraslo že za 100% in še raste, trenutno je na zemljevidu 700 kmetij in predelovalcev hrane, med njimi veliko kmetij z ekološkim certifikatom.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj