Zajtrk s kolesarji

Svetovni dan kolesarjenja spodbuja trajnostne oblike prevoza in spodbujanja držav ter lokalnih skupnosti, naj kolesarjenje upoštevajo v razvojnih strategijah in pri izgradnji infrastrukture. Tudi v Sloveniji kolesarjenje v zadnjih letih narašča.

Na današnji dan tretjič obeležujemo svetovni dan kolesarjenja, ki so ga Združeni narodi razglasili 12. aprila 2018. Ob tem izpostavljajo kako pomembno je kolesarjenje za krepitev zdravja ter dobrega počutja.

V Sloveniji število kolesarjev v zadnjih letih narašča, s tem pa tudi tveganje za njihovo ogroženost. Agencija za varnost prometa okviru resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022 kolesarjem posveča dodatno pozornost v preventivi, saj spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu.

Današnji kolesarski zajtrk je potekal tako v Mariboru kot tudi v Ljubljani. Obe mesti sta se danes z zajtrkom povezali v sklopu projekta Kolesarsko mesto. V Mariboru pa je bil tovrsten zajtrk organiziran že večkrat.

Za prihodnost kolesarjenja je ključno ozaveščanje o pomenu in pravilih kolesarjenja ter ustrezna infrastruktura. Na tem področju se je v Mariboru v zadnjih tednih dogajalo kar precej. Nadaljevanje izgradnje Dravske kolesarske poti, ter tudi nov sistem souporabe koles.

Preden se odpravite na kolo morate upoštevati tudi zlata pravila varnega kolesarjenja. Samo varno in izpravno kolo žal ni dovolj.
Kolesarski zajtrk je bil današnji uvod v preostale aktivnosti, ki bodo v Mariboru potekale kar celoten junij. Zajtrk kolesarjev bo potekal tudi v petek, saj 5. junija obeležujemo svetovni dan okolja, tako da na kolo ne bomo sedli le zase ampak tudi za našo naravo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj