Začetek volilnega kongresa v DeSUSU

Stranka DeSUS, Foto: BOBO

Poslanci DeSUS-a začenjajo izredni volilni kongres, ki bo trajal do 5.decembra, potekal pa bo doipisno. Kandidata za predsednika sta Srečko Felix Krope in nekdanji dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec, ki mu pripisujejo vlogo favorita za zmago. Slednji se tako vrača na politični parket, po januarskem porazu proti dr. Aleksandri Pivec, ki je kasneje odstopila.

Glasovanje po pošti

Kongres DeSUS bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekal z glasovanjem po pošti. Od začetka kongresa do volitev predsednika in podpredsednikov stranke pa bodo imeli delegati možnost predlagati še dodatne kandidate za funkcije.

Kongres stranke DeSUS (Foto: Bobo)

Stranka bo 26. novembra 231 delegatom poslala glasovnice, ki jih bodo izpolnjene lahko po pošti vrnili do vključno 1. decembra. Rezultate volitev bodo javno razglasili 5. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Kongres pomemben tudi za morebitno novo vlado

Vprašanje, kdo bo vodil DeSUS, tokrat ni pomembno le za usodo stranke, pač pa lahko pomembno kroji razvoj političnih dogodkov v Sloveniji. DeSUS namreč vabijo v potencialno novo vlado oz. Koalicijo ustavnega loka (KUL).

Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ) in Alenka Bratušek (SAB), predsedniki strank, ki podpirajo Koalicijo ustavnega loka (KUL)

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je sicer namigovanja o prestopu DeSUS-a iz vlade Janeza Janše v KUL Jožeta P. Damijana označil z besedami: »En sam človek ne more odločati o sodelovanju v koaliciji, tudi če gre za predsednika stranke, saj imajo pri tem velik pomen poslanci.«

Erjavca so za zdaj sicer javno podprli trije poslanci, poleg Jurše še Ivan Hršak in Branko Simonovič. Vseeno pa naj bi bilo po ocenah strankarskih sogovornikov za vrnitev starega predsednika na čelo stranke lahko naklonjenih tri četrtine delegatov. Poslanci sicer pričakujejo, da bi Erjavec prevzel vodenje stranke z namenom, da jo sanira, in da bo to, če bo izvoljen,  njegov zadnji mandat.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj