Začetek Tedna karitas z geslom Slišim te

0
14

Začenja se letošnji Teden karitas, ki javnost tokrat nagovarja z geslom Slišim te. Z njim vabi vse k poslušanju, sočutju, dobroti in solidarnosti z ljudmi v stiski. Z letošnjim Tednom karitas, ki se bo sklenil v nedeljo, bodo obeležili 30-letnico organizirane oblike delovanja Karitasa v Sloveniji in se zahvalili 11.000 prostovoljcem, ki v 465 župnijskih Karitas vsako leto opravijo prek pol milijona prostovoljnih ur za ljudi v stiski.

“Letošnji Teden karitas bo predvsem deloven. Naša naloga je poskrbeti za 98.000 prejemnikov materialne pomoči, ki jim redno pomagamo predvsem v hrani,” je napovedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Letos skoraj brez tradicionalnih dogodkov

Manj pa bo tradicionalnih dogodkov. Med drugim letos ne bodo organizirali vseslovenskega srečanja prostovoljcev Karitas na Ponikvi. Prav tako odpadejo številni manjši koncerti in dnevi odprtih vrat, ki so vsako leto potekali po Sloveniji.

Vseeno pa bo potekal že 30. dobrodelni koncert Klic dobrote 2020, na katerem bodo nastopili Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček in Gašper Rifelj.

Koncert: Klic dobrote 2019 (Foto: Katoliška cerkev)

Zbiranje sredstev za družine v stiski

Tudi letos bodo zbrana sredstva namenili 20.000 družinam v stiski, ki na Karitasu prejemajo pomoč v obliki hrane, plačila položnic, plačila ogrevanja in higienskih pripomočkov. Lani so v času koncerta Klic dobrote zbrali dobrih 152.000 evrov, akcija zbiranja sredstev pa se je nato nadaljevala vse do konca leta.

V zadnjih petih letih skušajo v svoje programe zajeti ljudi, ki so na robu brezdomstva, aktivni so na področju pomoči ženskam v stiski. Pozornost namenjajo problematiki odvisnosti, veliko delajo na področju mednarodne in razvojne pomoči. V Sloveniji pa je trenutno v času epidemije covida-19 največja pozornost usmerjena k starejšim in družinam v stiski.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here